Το μεγάλο ερώτημα με το πακέτο Μπάιντεν

Το μεγάλο ερώτημα με το πακέτο Μπάιντεν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο μεγάλο πακέτο μέτρων, 1,9 τρισ. δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ ψηφίστηκε και επίκειται η εφαρμογή του. Τώρα το επόμενο θέμα που καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, είναι το πώς θα διοχετευθούν τα κονδύλια αυτά σε υποδομές όπως η επιδιόρθωση των προβληματικών γεφυρών, η αποκατάσταση δρόμων και αεροδρομίων, καθώς και η επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα έργα, όπως το ευρυζωνικό Διαδίκτυο και η επέκτασή του. Μεταξύ των συμβούλων και συνεργατών του ο Λευκός Οίκος προσέθεσε και εμπειρογνώμονες σε θέματα υποδομών τις τελευταίες εβδομάδες και κάλεσε βουλευτές και εταιρείες να συνομιλήσουν για το ζήτημα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί διατηρούν μόνο μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ίσως θα πρέπει να παραπέμψουν μέρος του προγράμματος ή και ολόκληρο σε μια διαδικασία προϋπολογισμού, κάτι το οποίο απαιτεί μόνο ψηφοφορία κομματική, ή να εξασφαλίσουν και στήριξη των Ρεπουμπλικανών, οπότε να λάβει η διεργασία έναν διακομματικό χαρακτήρα. Συνολικά, πάντως, όπως συμπεραίνει το Ρόιτερς μετά σειρά συνεντεύξεων με εμπλεκόμενους παράγοντες, για να καταρτιστεί το οποιοδήποτε νομοσχέδιο, θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα καίρια ερωτήματα, όπως τι σημαίνει η λέξη «υποδομές»; 

Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του Δημοκρατικοί ευελπιστούν να επεκτείνουν τον ορισμό της πέραν από τον υπάρχοντα, που αφορά τα δίκτυα μεταφορών, ώστε να εντάξουν και άλλα έργα, όπως αυτά που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, απηχώντας την πρόταση που ο ίδιος είχε διατυπώσει προεκλογικά. Αυτά περιλαμβάνουν επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, λεωφορεία μηδενικών εκπομπών ρύπων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2035, καθώς και τη διοχέτευση κονδυλίων σε εταιρείες εργολάβων και γειτονιές όπου ζουν μειονότητες, ώστε να αμβλυνθεί η φυλετική ανισότητα. Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και ανακαίνιση προσιτών κατοικιών σε οποιοδήποτε πακέτο και να επεκτείνουν την ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο για όλους τους Αμερικανούς, ιδίως όσους ζουν στις αγροτικές κοινότητες. Ρεπουμπλικανοί και κλαδικές ενώσεις, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζουν τις δαπάνες για έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, αλλά όχι τις προσπάθειες των Δημοκρατικών για την ένταξη της πτυχής του κλίματος ή της καταπολέμησης της ανισότητας σε ένα νομοσχέδιο δαπανών. 

Ακόμη ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων. Πέρυσι οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν πακέτο μέτρων για υποδομές ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό στη Γερουσία – ίσως τώρα να μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο. Τότε είχαν προτείνει το ένα τρίτο να χρηματοδοτηθεί από τους υπάρχοντες φόρους καυσίμων και τις μεταφορές δαπανών προϋπολογισμού. Υπάρχει ακόμη η πρόταση να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ για το οικονομικό έτος 2017 ή να επιβληθούν νέοι φόροι στους ζάπλουτους, δυσαρεστώντας ορισμένους Δημοκρατικούς και τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς.  Ορισμένοι οικονομολόγοι και επιχειρηματικές ομάδες προτείνουν οι βουλευτές να αποστούν της ιδέας για εξεύρεση αθροιστικής χρηματοδότησης. Αντ’ αυτής να δανειστούν ορισμένα χρήματα, δεδομένου του ιστορικά χαμηλού κόστους του χρέους και των προβλέψεων για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Τέλος, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, προτείνουν την ίδρυση ομοσπονδιακής τράπεζας υποδομών, που θα δανείζει χρήματα με χαμηλό κόστος σε ιδιωτικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή