Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω του κλίματος αισιοδοξίας που ενέπνευσε η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, Volkswagen, δίνοντας ανοδική ώθηση στον κλάδο των αυτοκινήτων κι ενώ οι επενδυτές περίμεναν τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Federal Reserve για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,9% πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειώσει πέρυσι, ενώ ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσε άλμα 2,1%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2018. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψε η μετοχή της Volkswagen με άλμα 6,7% μετά την αισιόδοξη ανακοίνωσή της ότι με τις περικοπές κόστους θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο δείκτης αστάθειας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Σε ό,τι αφορά τους εθνικούς δείκτες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,80% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,66%. Με σαφώς μικρότερα κέρδη 0,32%, αλλά πάντως με θετικό πρόσημο, έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη διήμερη συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, που ολοκληρώνεται σήμερα. Επικρατεί ανησυχία πως ενδεχόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού, συνεπακόλουθο της σταδιακής ανάκαμψης των οικονομιών, ενδέχεται να εξωθήσει τη Federal Reserve στην επιβολή περιοριστικής πολιτικής νωρίτερα από όσο αναμένεται έως τώρα. Την ανησυχία αντανακλούσε στη χθεσινή συνεδρίαση και η νευρικότητα που επικράτησε στη Wall Street, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί οριακά λίγο πριν από το κλείσιμο και τον S&P 500 να βρίσκεται οριακά σε θετικό πρόσημο.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, τα επίσημα στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό της Γαλλίας να επιταχύνεται, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία το οικονομικό ινστιτούτο ZEW έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών να έχει αυξηθεί τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και κατατείνοντας σε επικείμενη ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή