Πιο ευέλικτο το ΓΕΜΗ, έμφαση σε ΣΔΙΤ, απορρόφηση πόρων 3,6 δισ. από ΕΣΠΑ

Πιο ευέλικτο το ΓΕΜΗ, έμφαση σε ΣΔΙΤ, απορρόφηση πόρων 3,6 δισ. από ΕΣΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διασύνδεση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με επιπλέον μητρώα, πέρα αυτών με τα οποία ήδη είναι διασυνδεδεμένο, προβλέπει το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τρέχουσα χρονιά. Την ίδια ώρα, προωθούνται δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των υπόχρεων για δημοσίευση πράξεων και των στοιχείων στο ΓΕΜΗ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ετήσιο σχέδιο δράσης του αρμόδιου υπουργείου, προβλέπεται η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τα ληξιαρχεία, το αστυνομικό μητρώο, το μητρώο σημάτων, αλλά και το εθνικό ποινικό μητρώο. Στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με το ΓΕΜΗ το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ακόμη τα ακόλουθα:

• Ολοκλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών για την υλοποίηση των αυτοματοποιημένων καταχωρίσεων στο ΓΕΜΗ.

• Εκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την κατάρτιση πρότυπων καταστατικών και εταιρικών πράξεων που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.

• Αυτόματη δέσμευση επωνυμίας σε πανελλήνιο επίπεδο. Τεχνική υλοποίηση και έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερειών προς διαφοροποίηση των επωνυμιών και διακριτικών τίτλων επιχειρήσεων.

• Εκπαίδευση των υπαλλήλων των υπηρεσιών ΓΕΜΗ σχετικά με τη διεξαγωγή του ελέγχου νομιμότητας των κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος προωθείται επίσης η ηλεκτρονικοποίηση του μητρώου σημάτων με δυνατότητα δημόσιας πρόσβασης. Υπενθυμίζεται ότι αυτό προβλέπεται ήδη με νόμο από το 2020, αλλά απαιτείται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για να καταστεί εφικτή η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου σημάτων. 

Βελτίωση αναπτυξιακού

Μέσα στο 2021 το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προγραμματίζει επίσης τη βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου, καθώς και του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτά να καταστούν βασικό εργαλείο ανάπτυξης μέσα στη χρονιά, αλλά και τα επόμενα χρόνια υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκεται η αξιοποίηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Επίσης, προγραμματίζεται η ανάπτυξη πλατφόρμας για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης τόσο των έργων ΣΔΙΤ όσο και των στρατηγικών επενδύσεων. 

Κοινοτικά κονδύλια

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτός είναι ο στόχος για το ύψος των αιτημάτων ενδιάμεσων πληρωμών με βάση την υλοποίηση των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα οποία θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες εντός του 2021 και θα εισρεύσουν ως δημόσια έσοδα στα κρατικά ταμεία. 

Αν αυτό επιτευχθεί, τότε στο τέλος του 2021 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα φτάσει το 65% της συνολικής κοινοτικής συνδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή