Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμά της για αγορές ομολόγων

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κινηθεί αντίθετα από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του κόστους δανεισμού. Μία εβδομάδα μετά την υπόσχεση της ΕΚΤ ότι θα αυξήσει τις αγορές τίτλων, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται πως θα διατηρήσει αμετάβλητο το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δείχνει να μην ανησυχεί από την ανοδική πορεία του κόστους δανεισμού που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, που σαφώς θεωρεί την εκτίναξη των αποδόσεων απειλή για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, και οι συνεργάτες του την ερμηνεύουν ως ένδειξη αισιοδοξίας για την επικείμενη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών.

Είναι γεγονός ότι η Βρετανία και η οικονομία της ωφελούνται σαφώς από τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα. Η επιτυχία αυτή της Βρετανίας, την οποία πιστώνεται πολιτικά η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, δίνει στη βρετανική οικονομία την προοπτική να λειτουργήσει χωρίς τα περιοριστικά μέτρα από τα τέλη Ιουνίου. Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, ο Αντριου Μπέιλι αναφέρθηκε στην άνοδο των αποδόσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «συνάδει πλήρως με την αλλαγή στην εικόνα της οικονομίας». Το βασικό επιτόκιο της στερλίνας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Τράπεζας της Αγγλίας που προβλέπει φέτος αγορές ύψους 208 δισ. δολαρίων. Επενδυτές και οικονομολόγοι διερωτώνται πότε θα αποφασίσει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής να προσαρμόσει τις αγορές τίτλων, είτε να τις αυξήσει είτε να τις μειώσει, από το σημερινό επίπεδο των 4,4 δισ. στερλινών την εβδομάδα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Στιβ Μπάροου, οικονομολόγο της Standard Bank, «ο αποπληθωρισμός φαίνεται να έχει ενσωματωθεί βαθύτερα στην οικονομία της Ευρωζώνης και όχι της Βρετανίας ή των ΗΠΑ». Ο ίδιος αναγνωρίζει πως για αυτό τον λόγο είναι κατανοητή η ανησυχία της ΕΚΤ. Η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας προσιδιάζει περισσότερο σε εκείνη της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας σε ό,τι αφορά την άνοδο που σημειώνουν τελευταία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο. Αιτία που εξωθεί ανοδικά το κόστος του δανεισμού είναι η αισιοδοξία των επενδυτών ότι επίκειται ανάπτυξη όταν θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Την αισιοδοξία αυτή αντανακλά, άλλωστε, και η βρετανική στερλίνα που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά της έναντι του ευρώ. Σημειωτέον ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, των λεγόμενων gilts, έχουν σημειώσει άνοδο μισής εκατοστιαίας μονάδας, τη μεγαλύτερη δηλαδή από τα κρατικά ομόλογα κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Δεν λείπουν, πάντως, οι οικονομολόγοι που συνιστούν στην Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, καθώς η οικονομία χρειάζεται ακόμη στήριξη. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Φαμπρίς Μοντάιν, οικονομολόγου της Barclays στο Λονδίνο, που εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι υπέρμαχοι της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στους  κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας θα θυμηθούν πως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επιβολή περιοριστικής πολιτικής επειδή εμβολιάζονται οι άνθρωποι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή