Πτώση στην Ευρώπη εν αναμονή Fed

Πτώση στην Ευρώπη εν αναμονή Fed

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μετά τη συνεδρίασή της, ίσως τη σημαντικότερη των τελευταίων μηνών. Η Fed προέβλεψε, συγκεκριμένα, ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί τάχιστα φέτος κατά 6,5% (ο υψηλότερος ρυθμός από το 1984) και ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2,4%, πέραν του επίσημου στόχου για 2%, και θα αποκλιμακωθεί το 2022. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,5% έναντι του 5%, όπως είχε προβλέψει η τράπεζα τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ δεσμεύθηκε για μηδενικά επιτόκια τα επόμενα χρόνια.  

Στη Φρανκφούρτη, η τιμή της μετοχής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW εκτινάχθηκε 6,2%, χάρις στο ότι η εταιρεία προβλέπει φέτος αξιόλογη αύξηση κερδών, παρά τη γενικότερα απογοητευτική εικόνα του κλάδου – οι πωλήσεις αμαξιών στην Ευρώπη τον μήνα Φεβρουάριο ήταν οι χειρότερες από το 2013, με τη μεγαλύτερη πτώση, 38%, να παρατηρείται στην Ισπανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,45%, όταν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,57% και 0,41%, αντίστοιχα, πριν από το κλείσιμο της αγοράς. 

Οι μετοχές των κλάδων που επηρεάζονται στενά από την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ ενισχύθηκαν. Ο δείκτης των μετοχών των τεχνολογικών ομίλων του Nasdaq πρώτη φορά σε τρεις συνεδριάσεις εξασθένησε εν αναμονή της απόφασης της τράπεζας, αν και μετά ανερχόταν κατά 0,74%. Οι εκτιμήσεις της Fed έχουν βαρύνουσα σημασία για τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν ότι, ενόσω η αμερικανική οικονομία θα ανακτά τον βηματισμό της, ο πληθωρισμός θα αναθερμαίνεται. Κατά τον Μίλα Κατκόβιτς, αναλυτή της Axi, «o πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα δυσκολευθεί να πείσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι μια αναζωπύρωση του δείκτη του πληθωρισμού δεν γεννάει ανησυχίες και ότι μια αύξηση των επιτοκίων απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια από τώρα». To ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,1902 δολάριο, ήτοι στα χαμηλότερα εβδομάδας και πλέον. Τέλος, ο FTSE 100 έκλεισε με -0,60%, με -0,01% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,67% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση ο DAX με 0,27% στη Φρανκφούρτη και ο FTSE MIB με 0,08% στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή