Το πακέτο Μπάιντεν ευεργετεί και την Ευρώπη

Το πακέτο Μπάιντεν ευεργετεί και την Ευρώπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση Μπάιντεν και ανέρχεται σε 1,9 τρισ. δολάρια, μπορεί, τηρουμένων των αναλογιών, να αποδειχθεί ευλογία για την Ευρώπη, υπερακοντίζοντας την προσωρινή αναταραχή στις αγορές, η οποία ήδη έστρεψε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να τυπώσει ακόμα περισσότερο χρήμα. Βάσει προβλέψεων η νέα δέσμη μέτρων υπέρ επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να επισπεύσει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο 6,5% εφέτος. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν το διατλαντικό εμπόριο των ΗΠΑ με την Ε.Ε., τότε αυτό σημαίνει πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να απολαμβάνει κάτι απροσδόκητο από την επόμενη χρονιά. Ομως, κάτι τέτοιο θα συμβεί, εάν υπάρξει μια σημαντική προϋπόθεση: η Ευρώπη να επιταχύνει επιτέλους το πρόγραμμα εμβολιασμού της, να ελέγξει την πανδημία και να μετατρέψει τα δικά της δημοσιονομικά μέτρα σε γρήγορη δράση. Σε σχέση με την ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη της Ευρώπης υστερεί.

Οι κινήσεις που γίνονται αυτήν την εβδομάδα για να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου AstraZeneca, σε συνδυασμό με τις μη αποδεδειγμένες ανησυχίες για το πόσο ασφαλές είναι, μπορούν αφενός να εντείνουν τις ενστάσεις ως προς αυτό και να παρατείνουν την ισχύ των περιορισμών στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με τους επενδυτές τώρα, η προσοχή τους στρέφεται στα ομόλογα, καθώς οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Κι αυτό πιθανώς να αποτρέψει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία σε μεγάλο βαθμό τελεί σε καραντίνα. Αυτό ανάγκασε την ΕΚΤ να επεκτείνει τα μέτρα τόνωσης την περασμένη εβδομάδα και να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις να επιταχύνουν εν αναμονή της εκταμίευσης την εκπόνηση σχεδίων ως προς τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συστάθηκε για να χορηγήσει στα κράτη-μέλη αρωγή. Τα κεφάλαιά του ανέρχονται σε 750 δισ. ευρώ. 

Η ταχύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ σημαίνει περισσότερες εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών και πιέσεις προς το δολάριο για να ενισχυθεί ως προς το ευρώ – κι αυτό ντε φάκτο θα λειτουργεί ως νομισματικό κίνητρο για την Ευρώπη, στηρίζοντας τον πληθωρισμό και καθιστώντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές. Επιπλέον, τα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας των ΗΠΑ διευρύνουν τη διαφορά του κόστους δανεισμού μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, όπερ σημαίνει πως θα αποδυναμώσει το ευρώ και θα αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων διεθνώς σε επίπεδα υψηλότερα, μιλώντας με όρους ευρώ. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει την ΕΚΤ στη μακροπρόθεσμη προσπάθειά της να αναβιώσει τον πληθωρισμό. Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισούνται περίπου με το 1/5 του ΑΕΠ της και, ακόμη και έπειτα από μεγάλη πτώση της δραστηριότητας πέρυσι λόγω πανδημίας, συνέχισε να δημιουργεί εμπορικό πλεόνασμα 150 δισ. ευρώ με τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή