Χρηματοδότηση-γέφυρα 50 εκατ. για «Ελλάκτωρ»

Χρηματοδότηση-γέφυρα 50 εκατ. για «Ελλάκτωρ»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση ομολόγου ή στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο όμιλος «Ελλάκτωρ», ως ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την ολοκλήρωση της προτεινόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί κι έχει προχωρήσει και η διαπραγμάτευση με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το αργότερο μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Πηγές πλησίον της διοίκησης του ομίλου ανέφεραν χθες ότι και οι μέτοχοι θα κληθούν να συνεισφέρουν στην ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση, η οποία θα αφορά την ίδια την «Ακτωρ» (ως δανειζόμενη), ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει και συμμετοχή ελληνικών τραπεζών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιος συνδυασμός των δύο μορφών χρηματοδότησης, δηλαδή και να εκδοθεί ομόλογο που θα καλυφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους και να συναφθεί ομολογιακό δάνειο που θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες. Η ενδιάμεση αυτή χρηματοδότηση γίνεται προκειμένου να καλυφθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας της «Ακτωρ», κυρίως σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς υπεργολάβους και προμηθευτές. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί εφικτή και η επιτάχυνση των έργων στα επιμέρους εργοτάξια του ομίλου, ώστε αντίστοιχα να αυξηθούν και τα έσοδα του ομίλου.

Η κίνηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη εάν ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Ιούνιο. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ελλάκτωρ», Αρης Ξενόφος, ανέφερε σε σχετική τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ότι στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι να αποκαταστήσει σταδιακά τις σχέσεις με προμηθευτές και συνεργάτες, ενώ παράλληλα στοχεύει στον εξορθολογισμό του κόστους και στην επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων συμβάσεων. Επίσης, γίνεται επανασχεδιασμός της εσωτερικής οργανωτικής δομής του ομίλου, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της υπευθυνότητας και των εσωτερικών συνεργασιών, ενώ προχωράει στη συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της προόδου των έργων. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση συνεχίζει και εντατικοποιεί την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της «Ακτωρ», που είχε εκπονήσει η προηγούμενη διοίκηση Καλλιτσάντση, σε συνεργασία με ξένους συμβούλους. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η εξοικονόμηση κεφαλαίων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο από τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος του 2023.

Η διοίκηση του ομίλου παρείχε διαβεβαιώσεις χθες ότι το ποσό των 120 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της «Ακτωρ», ενώ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2021 η εισηγμένη θα πάψει να παράγει ζημίες. Ας σημειωθεί ότι από τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου, τα 45 εκατ. ευρώ θα αφορούν την κάλυψη ζημιών από τα φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία, ενώ τα υπόλοιπα 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να αποπληρώσουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στον τομέα των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), προκειμένου να επιταχυνθεί το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση 133.920.002 μετοχών, με τιμή διάθεσης 0,9 ευρώ ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές, υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή