Αυξάνονται διαρκώς οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικές startups

Αυξάνονται διαρκώς οι ξένες επενδύσεις σε ελληνικές startups

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που είτε έχουν παρουσία στη χώρα μας είτε έχουν δεσμούς με την Ελλάδα. Παρότι τα περισσότερα κεφάλαια διεθνών επενδυτών έχουν διοχετευθεί σε startups Ελλήνων ιδρυτών που έχουν παρουσία σε άλλες χώρες (π.χ. Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.λπ.), ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές εκφράζεται τελευταία και για όσες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Ελλάδα ή έχουν παρουσία στη χώρα μας αναπτύσσοντας εδώ παραρτήματα. Πολλές από τις επενδύσεις είτε πραγματοποιούνται αποκλειστικά από ξένους επενδυτές είτε αποτελούν συνεπενδύσεις ξένων και ελληνικών funds.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του εγχώριου επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τους περίπου 924 επενδυτικούς γύρους που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ 2010-2020, ξένα funds έχουν αποτελέσει βασικούς επενδυτές σε 561 επενδυτικούς γύρους, ήτοι στο 61% επί του συνόλου, ενώ ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν ηγηθεί σε 257 γύρους (28%). Παράλληλα, σε διάστημα δεκαετίας, angel investors έχουν πρωτοστατήσει σε 106 (11%) επενδυτικούς γύρους. Οπως σημειώνει ο συντάκτης της μελέτης, η δραστηριότητα των ξένων funds αυξάνεται διαρκώς ενώ αναμένεται να αυξηθεί σύντομα και η δραστηριότητα των ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων. 

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως ως ελληνική startup η μελέτη της Marathon ορίζει όποια επιχείρηση έχει Ελληνες ιδρυτές, ακόμη και εάν αυτή η εταιρεία δεν έχει κάποια παρουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο, αρκετά στελέχη της αγοράς ή εκπρόσωποι ελληνικών funds είναι της άποψης ότι οι εταιρείες, με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στις σχετικές μετρήσεις διότι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, παραμένουν τελείως αποσυνδεδεμένες από την ελληνική αγορά και δεν προσφέρουν κάποιο όφελος στην ελληνική οικονομία. Αρα, εκτιμούν πως τα μεγέθη είναι αυξημένα επειδή στις μετρήσεις (επενδυτικοί γύροι, χρηματοδοτήσεις κ.λπ.) συνυπολογίζονται εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών του εξωτερικού, πολλές εκ των οποίων έχουν αντλήσει σημαντικά υψηλά ποσά χρηματοδότησης. 

Οπως αναφέρει η μελέτη, το 2020, από ένα σύνολο 122 επενδυτικών γύρων, ξένα funds ηγήθηκαν 93 επενδυτικών γύρων, ελληνικά funds ήταν κύριοι επενδυτές σε 25, ενώ οι angel investors ήταν βασικοί επενδυτές σε μόλις 4 επενδυτικούς γύρους. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτές είναι η Netdata, στην οποία έχουν επενδύσει, μεταξύ άλλων, τα αμερικανικά funds Bain Capital και Βessemer Venture Partners, η Epignosis, στην οποία έχει επενδύσει και το αμερικανικό fund Insight Partners, αλλά και η ActionIQ με ιδρυτή τον Τάσο Αργυρό, που έχει αντλήσει κεφάλαια από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές όπως το Sequoia Capital και το αμερικανικό private equity Andreessen Horowitz. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη, πως τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις με βάση την Ελλάδα, με τον όγκο των επενδύσεων να έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή