Κανόνες στην τηλεργασία βάζουν ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ

Κανόνες στην τηλεργασία βάζουν ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα που θέτει κανόνες στο καθεστώς τηλεργασίας υπογράφουν την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες εταιρείες της χώρας, που μπορεί να κατέφυγαν στην τηλεργασία λόγω πανδημίας αλλά δεν σημαίνει ότι θα την αποχωριστούν εύκολα στο μέλλον. ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν και αυτό αποτυπώνεται στη νέα ΣΣΕ, ότι οι εργαζόμενοι του ομίλου μπορούν οικειοθελώς να επιλέξουν την τηλεργασία, αρκεί να ενημερώσουν 10 ημέρες νωρίτερα την εταιρεία για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει. Για το διάστημα της τηλεργασίας ο εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ δεν θα μπορεί να κάνει άσκοπες μετακινήσεις, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να καλυφθεί το κομμάτι της ασφάλειας. Η εταιρεία διατηρεί τη δυνατότητα να ανακαλέσει την τηλεργασία για κάποιες ημέρες, όταν κρίνει ότι η φυσική παρουσία του εργαζομένου είναι απαραίτητη, και σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα αναπληρώσει τις ημέρες τηλεργασίας που έχει αιτηθεί σε επόμενο χρόνο.  

Η νέα ΣΣΕ ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ, που θα εγκρίνει στις 23 Μαρτίου το Δ.Σ. της ΔΕΗ και ακολούθως θα υπογραφεί, αντανακλά το κλίμα συναίνεσης και εργασιακής ειρήνης που επιδίωξαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, με γνώμονα την ισχυροποίηση της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η ένταση του ανταγωνισμού και η ενεργειακή μετάβαση.

Η σύμβαση προβλέπει αυξημένες αμοιβές για τους εργαζομένους, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από άμεσες αυξήσεις στους μισθούς, αλλά από την επαναφορά επιδομάτων και την αναπροσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων. Συγκεκριμένα, επαναφέρονται αναδρομικά από 1/1/2019 ειδικά επιδόματα που είχαν κοπεί στο παρελθόν, σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ημερήσιο τροφείο επανέρχεται από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ ημερησίως για το σύνολο των εργαζομένων και αποσυνδέεται από πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης 5 ευρώ ημερησίως για τεχνικούς που αναγκάζονται να είναι ταυτόχρονα και οδηγοί των οχημάτων και επίδομα κολόνας 5% για τους εναερίτες, λόγω της σκληρής εργασίας σε έκτακτες συνθήκες, όπως στην πρόσφατη κακοκαιρία. Το συνολικό κόστος της νέας ΣΣΕ ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ για την τριετία. Αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου προβλέπεται για τους τεχνικούς τριετούς φοίτησης, σε εφαρμογή της εξίσωσης των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, όπως και για πληροφοριακούς μέσης εκπαίδευσης.

ΔΕΗ και συνδικάτο συμφώνησαν επίσης να συστήσουν επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών και η οποία θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την εκπόνηση μελέτης για τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, το οποίο θα αποτελέσει συμπληρωματικό κομμάτι της συλλογικής σύμβασης. Η συμφωνία αυτή ξεκινάει με την παραδοχή ότι η σύγκριση κάθε πτυχής του μισθολογικού κόστους θα γίνει με αντίστοιχου μεγέθους και ανάλογων χαρακτηριστικών εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ότι οι εργαζόμενοι, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντ από τις σημερινές αμοιβές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή