Ενίσχυση ευρωπαϊκών μετοχών μέσω Fed

Ενίσχυση ευρωπαϊκών μετοχών μέσω Fed

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών οδήγησαν χθες τον δείκτη Xetra DAX σε άλμα 1,23%. Aλμα σημείωσαν, άλλωστε, χθες και οι περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές, που πήραν ώθηση από την απόφαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια του δολαρίου παρά τη διαφαινόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Η απόφαση της Federal Reserve οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και έδωσε ώθηση στις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και των τραπεζών και των εταιρειών ορυχείων. Ενδεικτική περίπτωση η μετοχή της εμβληματικής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που σημείωσε άλμα 6,0%, αλλά και της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, που σημείωσε άνοδο 2,5%. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει αναδιάρθρωση των επενδυτικού της βραχίονα.

Eτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε με άνοδο 0,5%, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν δεν είχε πλήξει ακόμη η πανδημία τις διεθνείς αγορές.

Σε ό,τι αφορά τον σημαντικότερο πανευρωπαϊκό δείκτη, τον Euro STOXX 600, σημείωσε άνοδο 0,4%, όμως στη συνέχεια έχασε μέρος από τα κέρδη του αφού υποχώρησαν οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας, των χημικών βιομηχανιών, καθώς και των εταιρειών τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με τη Μίλα Σανόβα, αναλύτρια ευρωπαϊκών μετοχών στη Merrill  Lynch, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, καθώς διαφαίνεται ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα συνδυαστεί με λιγότερο αναπτυξιακή νομισματική πολιτική.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η βρετανική οικονομία επιταχύνεται και άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου αντέστρεψε τις απώλειες που είχε καταγράψει νωρίτερα και έκλεισε με κέρδη 0,25%. Σχολιάζοντας σχετικά ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος ανεπτυγμένων αγορών στην ING, τόνισε πως «αυτή η στάση προδίδει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εναρμονίζεται περισσότερο με τη στάση της αμερικανικής Federal Reserve παρά με την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή