Η «βουτιά» του τραπεζικού κλάδου συμπαρέσυρε το Χρηματιστήριο

Η «βουτιά» του τραπεζικού κλάδου συμπαρέσυρε το Χρηματιστήριο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και οι οποίες εντάθηκαν μετά τα μέσα της συνεδρίασης, με αφορμή τις ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που παρέσυραν και την πλειοψηφία των μετοχών του κλάδου, οδήγησαν σε απώλειες τον Γενικό Δείκτη και σε… προσγείωση στις 844 μονάδες. Πάντως, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και οι αντιστάσεις που σημειώθηκαν σε κάποια blue chips περιόρισαν την πτώση.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί ανέκαθεν τον «οδηγό» του Χ.Α. καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες θέσεις των επενδυτών και συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, όποτε αποτελεί κρίσιμο δείκτη για την πορεία της αγοράς γενικότερα. Είναι λίγες οι φορές που ο Γενικός Δείκτης κινείται σε… διαφορετική κατεύθυνση από τις τράπεζες –με τις δεικτοβαρείς μετοχές τους να βρίσκονται συνήθως στο επίκεντρο– δεδομένης και της γενικότερης ρηχότητας που χαρακτηρίζει το Χ.Α.

Χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε κόντρα στο ήπια θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές και οι εγχώριοι αναλυτές εξηγούν πως η επικράτηση των πωλητών οφείλεται στο ότι κυριάρχησε η διάθεση κατοχύρωσης κερδών με έμφαση στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.
Πάντως, παρά τη χθεσινή διόρθωση η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως σημειώνει η Merit Securities, με τον κινούμενο μέσο όρο (ΚΜΟ) 30 ημερών στις 811 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 850 και 840 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 870 και 890 μονάδες.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 844,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 234,04 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των «πακέτων» που διακινήθηκαν, τα οποία έφθασαν τα 125,3 εκατ. ευρώ (από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50% στις 2.033,06 μονάδες, ενώ στο +0,07% και στις 1.180,45 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν οι Jumbo (-4,13%) και Coca-Cola (-2,55%), ενώ κέρδη 3,74% κατέγραψε η Βιοχάλκο, στο +3,43% έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο +2,75% η Aegean.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά 4,58% στις 539,52 μονάδες, με την Πειραιώς στο -22,05%, την Alpha Bank στο -6,02%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,81% και τη Eurobank στο -0,48%. Η δρομολογούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, καθώς μετά το αρχικό ράλι που σημειώθηκε την Τρίτη εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων της διοίκησης ακολούθησε ένα διήμερο ισχυρών πιέσεων.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο του Χ.Α., όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, οι αλλεπάλληλες ομολογιακές εκδόσεις, της Alpha Bank, της ΔΕΗ, της Motor Oil (σε εξέλιξη), του 30ετούς κρατικού ομολόγου, στέφονται από επιτυχία αλλά παράλληλα απορροφούν τη ρευστότητα της αγοράς. Είναι επομένως εύλογο να απαιτείται ενδεχομένως κάποιος χρόνος για την υπέρβαση του ορίου των 862 μονάδων, που αποτελεί το κρίσιμο επίπεδο για τη συνέχιση ή όχι της ανοδικής πορείας που σημείωσε η αγορά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών είναι πάντα στο παιχνίδι, δεδομένης και της υψηλής μεταβλητότητας που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στο Χ.Α.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη, τουλάχιστον σε όρους τζίρου, καθώς λήγει σειρά παραγώγων και κορυφώνονται οι κινήσεις των funds σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών Eurostoxx και FTSE Russell, που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή