Μπαράζ θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία

Μπαράζ θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους, αλλά και για τα ελληνικά ομόλογα, επιφύλασσαν οι πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η ανθεκτικότητα που παρουσίασε το ΑΕΠ το 2020, η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ και η επιτυχής έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου. Με νέες εκθέσεις τους οι Citigroup, DZ Bank και Oxford Economics δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μεσομακροπρόθεσμο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, βρίσκονται εν μέσω ενός νέου και πιο σφοδρού κύματος της πανδημίας.

Η Citigroup προχώρησε σε σημαντική αναδρομική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ, βλέποντας σωρευτική αύξηση πάνω από 10% το 2021-2022. Συγκεκριμένα, «ανέβασε» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 5,5%, από 3,1% πριν, ενώ για το 2022 την τοποθετεί στο 5,7%. Οπως επισημαίνει, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, υποδηλώνοντας ότι η πτώση το 2020 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα, το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ έχει συμπιέσει το κόστος χρηματοδότησης, ενώ η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αναμένουμε ότι τα ποσοστά απορρόφησης θα είναι υψηλά, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη που ξεκινάει ήδη από το 2021 και θα διαρκέσει έως το 2025», όπως πρόσθεσε. Η Citi εκτιμά επίσης πως από το β΄ εξάμηνο του έτους οι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν να προχωρούν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας, ενώ τα ελληνικά spreads θα μειωθούν περαιτέρω και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα υποχωρήσει στο 0,59% φέτος (από 0,95% χθες).

Από την πλευρά της η DZ Bank παρατηρεί πως, παρά την κρίση της πανδημίας και τα υψηλά επίπεδα χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση σε σχέση με το παρελθόν. Οπως τονίζει, η χώρα επωφελείται πολύ από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, οι οποίες έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης και έχουν βελτιώσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα, αναφέρει, η Ελλάδα κατάφερε να προχωρήσει σε δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα επωφεληθεί περισσότερο από άλλες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο 30ετές ομόλογο μετά το 2007. Αν και εκτιμά πως η ανάκαμψη φέτος θα είναι μέτρια και θα κινηθεί στο 2,5%, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αναβιώσει ο τουρισμός. Το 2022 πάντως θα είναι ξεκάθαρα ένα πολύ καλύτερο έτος, με την ανάπτυξη να κινείται στο 5,7%, ενώ το 2023 θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα. Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά πως το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων είναι ελκυστικό και θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επενδυτές, ενώ σε ορίζοντα τριών μηνών τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο για υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Θεαματική ανάπτυξη της τάξεως του 10% «βλέπει» για την Ελλάδα η Oxford Economics το 2022. Αν και εμφανίζεται πιο επιφυλακτική για φέτος, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1%, τονίζει ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν αργότερα μέσα στο έτος θα δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση, η οποία θα καταγραφεί κυρίως το επόμενο έτος. Πάντως, όπως σημειώνει, αν και το τρέχον τρίμηνο η ύφεση είναι βέβαιη, η ανάκαμψη θα ξεκινήσει στο β΄ τρίμηνο και, όσον αφορά το σύνολο του έτους, τα πάντα για την οικονομία και τον τουρισμό θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών, η οποία προς το παρόν παραμένει αργή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή