Απώλειες 10 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία

Απώλειες 10 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες 10 τρισ. δολαρίων θα μετρήσει η παγκόσμια οικονομία έως το τέλος του έτους εξαιτίας της πανδημίας, με τις πιο φτωχές χώρες να αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους χαμένους της πανδημικής κρίσης. Αυτό επισημαίνει η Unctad, διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, τονίζοντας πως υπάρχουν σημάδια ότι η πανδημία θα αφήσει άλυτα ορισμένα από τα προβλήματα που ταλάνιζαν την παγκόσμια οικονομία πριν από την επέλαση της πανδημικής κρίσης. Στο πλαίσιο της τελευταίας έκθεσης που αφορά το εμπόριο, η Unctad είχε επισημάνει ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί έως 4,7% αυτή τη χρονιά, από 4,3% που προέβλεψε πριν από έξι μήνες, ακολουθώντας τις αναθεωρήσεις που έκαναν άλλοι φορείς, όπως το ΔΝΤ αλλά και ο ΟΟΣΑ. Eνδεικτικά, στην τελευταία του έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 5,5% την τρέχουσα χρονιά και 4,2% το 2022.

Η Unctad εξήγησε πως ένας από τους λόγους που αναθεώρησε προς τα άνω τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι η πρόοδος των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, καθώς και η επίδραση που θα έχει το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. που προωθεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως το τέλος του 2021 η παγκόσμια οικονομία θα μετρά απώλειες άνω των 10 τρισ. δολ. και θα είναι αρκετά μικρότερη σε σύγκριση με το μέγεθος που θα είχε εάν συνέχιζε να κινείται στα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Απαριθμώντας τα προβλήματα –ανισότητα, χρέος και έλλειψη επενδύσεων– η Unctad επεσήμανε ότι αυτά επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία. «To μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία έχουν υποστεί αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, περιορισμούς στη δυνατότητα αποπληρωμών και  ανεπαρκή διεθνή βοήθεια», ανέφερε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αν και οι χώρες θα δουν την οικονομία τους να ανακάμπτει τη φετινή χρονιά, κίνδυνοι τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσουν πτώσεις». 

Οπως αναφέρει η Unctad, η έγκαιρη δράση των κεντρικών τραπεζών ώστε να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση, τα πακέτα στήριξης που προώθησαν τα υπουργεία Οικονομικών, η ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων αλλά και η αναπάντεχα γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων συνηγόρησαν στο να μην υπάρξουν έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η διεθνής συνεργασία για τη στήριξη όσων επλήγησαν δεν ήταν επαρκής, εάν ληφθεί υπόψη ο βαθμός της οικονομικής αλλά και της υγειονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή