Καθαρά κέρδη 33 εκατ. ευρώ για τη Βιοχάλκο το 2020

Καθαρά κέρδη 33 εκατ. ευρώ για τη Βιοχάλκο το 2020

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση των ενοποιημένων κερδών μετά από φόρους εμφάνισε κατά τη χρήση του 2020, σε σύγκριση με το 2019, ο όμιλος Βιοχάλκο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 32,9 εκατ. ευρώ, από 16,7 εκατ. ευρώ, και αποδίδονται κυρίως στις ισχυρές επιδόσεις του τομέα ενεργειακών έργων του κλάδου καλωδίων καθώς και στην αύξηση της εμπορικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων, γεγονός που οδήγησε στον αντιλογισμό παλαιότερα αναγνωρισμένων ζημιών απομείωσης, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη. 

Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 8,3%, στα 3,8 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ως συνέπεια της πανδημίας. Η εισηγμένη εμφάνισε αυξημένα κατά 4,7%, έναντι του 2019, αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA), συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, των οποίων το ύψος ανήλθε σε 295 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε ελαφρώς σε 295 εκατ. ευρώ, από 303 εκατ. ευρώ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2020 ανήλθαν σε 285 εκατ. ευρώ και συνδέονται με την εκτέλεση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου αλουμινίου καθώς και του επενδυτικού προγράμματος του κλάδου καλωδίων (που περιλαμβάνει την επένδυση στα υποβρύχια inter-array καλώδια στο εργοστάσιο υποθαλάσσιων καλωδίων της Hellenic Cables) και των επενδύσεων στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων. Ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών της Βιοχάλκο διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ πριν από την αναπροσαρμογή, βάσει του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 16. 

Οσον αφορά τις επιδόσεις ανά τομείς, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου κατέγραψε κάμψη κατά 11%, σε 1,1 δισ. ευρώ, κυρίως ως επακόλουθο των χαμηλότερων τιμών στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου και των χαμηλότερων όγκων πωλήσεων έναντι του 2019. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ, από 46 εκατ. ευρώ.

Στον χαλκό, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε ελαφρώς σε 1,066 δισ. ευρώ έναντι 1,037 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται σε 16 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 569 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν σε 35 εκατ. ευρώ, από 24 εκατ. ευρώ.  

Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, για τον οποίο το 2020 αποτέλεσε δύσκολο έτος, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 305 εκατ. ευρώ έναντι 376 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Στον χάλυβα, ο τζίρος ανήλθε σε 678 εκατ. ευρώ το 2020, με τον κλάδο να εμφανίζει ζημιές προ φόρου εισοδήματος 24,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42 εκατ. ευρώ το 2019. Η στασιμότητα της αγοράς λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και των περιορισμών των μετακινήσεων επηρέασε αρνητικά τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις του κλάδου. Κατά τη διάρκεια του έτους, ο κατασκευαστικός κλάδος και η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκαν σημαντικά, ενώ οι διεθνείς τιμές χάλυβα σημείωσαν κάμψη. 

Στα ακίνητα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ υπήρξαν κέρδη 10 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2019. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή