Μείωση μεγεθών Frigoglass λόγω πανδημίας

Μείωση μεγεθών Frigoglass λόγω πανδημίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα σε πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη επέφερε η πανδημία στη Frigoglass και κυρίως σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της στην κατηγορία των επαγγελματικών ψυγείων, λόγω της αναστολής της λειτουργίας της εστίασης, αλλά και της αναβολής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων ή της πραγματοποίησής τους χωρίς την παρουσία θεατών. Το καθαρό αποτέλεσμα, μετά μια χρονιά κερδών, ήταν ζημίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, οι πωλήσεις της το 2020 διαμορφώθηκαν στα 333,32 εκατ. ευρώ έναντι 482,33 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 30,9%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 43,1%, στα 42,15 εκατ. ευρώ το 2020 από 74,05 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν την πρώτη χρονιά της πανδημίας κατά 58,2%, στα 20,94 εκατ. ευρώ έναντι 50,09 εκατ. ευρώ το 2019. Τα παραπάνω είχαν συνέπεια, μετά την επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία το 2019 –αποτέλεσμα που επετεύχθη ύστερα από επίπονη και μακρά διαδικασία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης– να γυρίσει πάλι η εταιρεία σε καθαρές ζημίες το 2020, ύψους 15,79 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία επέδρασε αρνητικά και στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων από τον όμιλο, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανακατασκευή κλιβάνου γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία, έργο που τελικά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Αν και οι ενδείξεις για το τρέχον έτος είναι πιο θετικές σε σύγκριση με πέρυσι, η αβεβαιότητα παραμένει και γι’ αυτό ο όμιλος θα διατηρήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο ύψος περίπου των 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 2 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κλιβάνου.

Γενικότερα για το τρέχον έτος η διοίκηση του ομίλου αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα: «Αν και η διαδοχική βελτίωση των τάσεων κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με το ιδιαιτέρως επιβαρυμένο δεύτερο τρίμηνο, είναι ενθαρρυντική, η αβεβαιότητα της αγοράς ενισχύθηκε εκ νέου μετά την ανανέωση των μέτρων περιορισμού στα τέλη του τέταρτου τριμήνου και στις αρχές του 2021, λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σε αυτό το εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφορικά με τις κεφαλαιακές δαπάνες των πελατών μας για επαγγελματικά ψυγεία κατά το τρέχον έτος. Το ρεαλιστικό σενάριο για τις πωλήσεις του ομίλου προβλέπει ισχυρή συγκριτική βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επάνοδο στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο».

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της Frigoglass, αυτή στο τέλος του 2020 ήταν 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και τα υπόλοιπα 19 εκατ. ευρώ διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Ποσό που, σύμφωνα με την εταιρεία, της παρέχει τη βεβαιότητα, και εφόσον δεν υπάρχει σημαντική επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς, ότι θα μπορέσει να καλύψει το κόστος χρηματοδότησης και τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή