Ήλιος, σερφ και εμβόλια για τους Γερμανούς

Ήλιος, σερφ και εμβόλια για τους Γερμανούς

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε οι άνθρωποι ταξίδευαν στο Αμστερνταμ μόνο για την πολυτέλεια τoυ να καπνίσουν νόμιμα μαριχουάνα στα πολλά καφέ της πόλης, ενώ σήμερα οι ταξιδιώτες σε συνθήκες πανδημίας έχουν να αποφασίσουν κάτι πιο δύσκολο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Στη Γερμανία έφθασε η ιδέα για τουρισμό μετ’ εμβολίου, μιας και οι ταξιδιωτικές εταιρείες θέλουν να προσφέρουν στους απογοητευμένους Γερμανούς την ευκαιρία να συνδυάσουν τον ήλιο και να σερφάρουν αρκεί να μπορούν να κάνουν και την πολυπόθητη ένεση. Αν και αρχικά είχε η χώρα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας, τους τελευταίους μήνες αγωνίζεται να συγκρατήσει τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού. Προηγούμενες εστίες μετάδοσης, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους στον εμβολιασμό μεγάλων μερίδων του πληθυσμού τους. Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να εμβολιάζει την τρίτη ηλικία, εξ ου και τα τουριστικά γραφεία σκέπτονται να μετατοπίσουν μέρος της ζήτησης εκτός συνόρων. Ετσι θα συνδυάσουν το τερπνόν των διακοπών μετά του ωφελίμου της υγείας.

Τον Φεβρουάριο, το γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο Fit Reisen (στα αγγλικά Fit Travel) ξεκίνησε τη διαφήμιση για τις λεγόμενες «διακοπές Impfreisen» ή «διακοπές εμβολίων». Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στην Deutsche Welle, αποκάλυψε ότι λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ερωτημάτων για το εάν είναι δυνατόν να συνδυαστεί ο παραθερισμός ευεξίας με έναν εμβολιασμό κατά της COVID-19. Υπό κανονικές συνθήκες, η εταιρεία ειδικεύεται σε αποδράσεις υγείας και ευεξίας με έμφαση στη γιόγκα και την Αγιουρβέδα. Τώρα η ιδέα έχει «παγώσει», λόγω προσδοκιών για αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων στη Γερμανία από τον επόμενο μήνα. Πάντως, το αρχικό σχέδιο της Fit Reisen ήταν να παρέχει ταξίδια μετ’ εμβολίων σε προορισμούς όπου ήδη είχε παρουσία και οι τοπικοί πληθυσμοί είχαν ήδη εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Η μεταφορά Γερμανών στο εξωτερικό για εμβολιασμό θα έχει το διπλό όφελος της αποκλιμάκωσης των πιέσεων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και της τόνωσης της οικονομίας των χωρών προορισμού, δήλωσε η Fit Reisen σε ξεχωριστή συνομιλία με συντάκτες. 

Αλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες συνεχίζουν να προσφέρουν τέτοια πακέτα, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι περιορισμοί των διασυνοριακών μετακινήσεων λόγω πανδημίας και το γεγονός ότι οι περισσότερες δόσεις εμβολίων προορίζονται για τους ντόπιους πληθυσμούς. Αν και οι διεθνείς διακοπές εμβολιασμού είναι σχεδόν αδύνατες, προς το παρόν, ορισμένοι στοιχηματίζουν ότι πρόκειται να αλλάξει η τάση αυτή. Το νορβηγικό ταξιδιωτικό γραφείο World Visitor εξυπηρετεί ταξιδιώτες σε σκανδιναβικές χώρες, καθώς και στη Γερμανία. Πρόσφατα, ο ιστότοπος της εταιρείας παρουσίασε μια ενότητα μόνον στα γερμανικά με τίτλο «Impfreisen», προσφέροντας αποδράσεις μετ’ εμβολίων στη Ρωσία. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από μία σειρά ταξιδιωτικών πακέτων, που περιλαμβάνουν όλες τις ρυθμίσεις για τη λήψη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Μία επιλογή, ξεκινώντας από τα 1.199 ευρώ, προβλέπει δύο γρήγορες εκδρομές εντός μηνός για τις δύο δόσεις, ενώ με 2.999 ευρώ, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν την πιο πλούσια διαμονή των  22 ημερών σε ρωσικό θέρετρο υγείας. Το εμβόλιο γίνεται στην αρχή και στο τέλος του ταξιδιού, αν και όπως φαίνεται εγγυήσεις δεν δίδονται ότι όντως θα μπορέσουν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν πέραν του ραντεβού με γιατρό. Τέλος, αν και ο τουρισμός εμβολίων θα μπορούσε να συμβάλει στον κοινό στόχο του τερματισμού της πανδημίας, θέτει ηθικό δίλημμα: πόσο δίκαιο είναι οι περισσότεροι να αναμένουν περιορισμένοι το σωσίβιο εμβόλιο, ενώ όσοι μπορούν οικονομικά να κάνουν διακοπές σε συνδυασμό με αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή