Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια ανοδικά κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 424 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 6.726 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,25% στις 14.657 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 5.968 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Τουρκία και στην αιφνίδια απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να παύσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας ύστερα από μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Η απόφαση Ερντογάν αιφνιδίασε τις αγορές, με την τουρκική λίρα να «βουλιάζει» ακόμη και πάνω από 12% σε σχέση με το δολάριο, στο 8,1162.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα περίπου κατά 50%, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης πραγματοποίησε αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση 48% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει δαπανήσει η ΕΚΤ για αγορές ομολόγων από τις 4 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η Bundesbank δήλωσε ότι «η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί απότομα το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας έπληξαν τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ακόμη και ο αναπτυσσόμενος κατασκευαστικός κλάδος επιβραδύνεται».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου, αργά χθες το βράδυ, υποχωρούσε κατά 0,5% στα 61,14 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημείωνε πτώση 0,2% στα 1.739 δολ./ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το δολάριο, στο 1,1939 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή