Κατά του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie οι Κουτσολιούτσοι

Κατά του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie οι Κουτσολιούτσοι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie επιχειρούν να αποδομήσουν ο ιδρυτής της Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης, οι οποίοι, κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση στην έδρα της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο, καταψήφισαν την έγκρισή του. H κινεζική Fosun, που ελέγχει περίπου το 16,4% της εισηγμένης, απείχε από τη διαδικασία. Οι δύο άλλοτε ισχυροί άνδρες της Folli Follie, που ελέγχουν ποσοστό της τάξεως του 38% της εταιρείας και βαρύνονται με ποινικές διώξεις για πέντε κακουργήματα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, χειραγώγηση αγοράς, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία), μέσω υπομνημάτων τους, επιχειρηματολογούν υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Tο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για το διάστημα 2020-2029 προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο και την έκδοση νέων ομολογιών.

Το σκεπτικό του Δ. Κουτσολιούτσου, που παραθέτουν μέσω ενός 46 σελίδων υπομνήματος οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Γιάννης Σακελλαρίου, Αικατερίνη Αντωνοπούλου και Γιώργος Γεωργιάδης, στηρίζεται σε τρεις άξονες. Στην απουσία νομικής και ουσιαστικής βάσης της συμφωνίας εξυγίανσης, καθώς και στην αβασιμότητα των οικονομικών στοιχείων του επιχειρηματικού σχεδίου. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι παρότι η υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης μεταξύ της εταιρείας και των ομολογιούχων εξασφαλίζει το απαιτούμενο 60% των πιστωτών, δεν συμπεριλαμβάνεται το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων. Κατά το ίδιο σκεπτικό η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία καλούνται να επιτρέψουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς τους πιστωτές «χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση της εξόφλησης των ρυθμισμένων οφειλών προς αυτά».

«Μοναδικός κερδισμένος από τη συμφωνία εξυγίανσης είναι το επενδυτικό σχήμα –αγνώστων λοιπών στοιχείων– με το ευφάνταστο όνομα Arena, το οποίο παρείχε στην εταιρεία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση 13.007.018,00 ευρώ με υπερπρονόμιο εξασφάλισης πάνω στα ακίνητα “Μινιόν” και Κορωπίου. Στο επιχειρηματικό σχέδιο δεν προβλέπεται η αποπληρωμή της χρηματοδότησης αυτής, οπότε η απώλεια των ακινήτων είναι πλέον δεδομένη», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Σύμφωνα ακόμη με όσα αναφέρει ο Δ. Κουτσολιούτσος, 7,7 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί για εξόφληση τιμολογίων «πάσης φύσεως» συμβούλων, ενώ υποστηρίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονταν σε 253,4 εκατ. ευρώ πριν από δύο χρόνια, περιορίζονται σε 820.000 ευρώ. «Οικονομικές καταστάσεις έχουν να δημοσιευθούν από τη χρήση 2018. Πότε και ποιος θα λογοδοτήσει άραγε πού δαπανήθηκαν σε δυόμισι χρόνια 252.550.000 ευρώ;», αναφέρει.

Εναντι πάντως της μετοχικής κωλυσιεργίας, δηλαδή της καταψήφισης από τους Δ. και Τζ. Κουτσολιούτσο της συμφωνίας εξυγίανσης, η διοίκηση της Folli Follie θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του ειδικού εντολοδόχου, που διαθέτει την εξουσία να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου των άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία θα προχωρήσει, κατά το προσεχές διάστημα, στην κατάθεση αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου. Προϋπόθεση για την έγκριση των ασφαλιστικών μέτρων είναι η Δικαιοσύνη να κρίνει ότι η άρνηση των μετόχων της Folli Follie να συναινέσουν με τη διαδικασία εξυγίανσής της είναι καταχρηστική. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός του ειδικού εντολοδόχου προβλέφθηκε από τον πτωχευτικό κώδικα του 2016, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε ειδικό εκπρόσωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή