Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα 21,1 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα

Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα 21,1 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόσχεσή της να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων ώστε να «ρίξει» τις αποδόσεις αποφάσισε να εκπληρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι καθαρές αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 21,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου σημείωσαν οριακή άνοδο χθες, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να υποχωρούν κατά μία μονάδα βάσης, στο -0,31%. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου παρέμειναν αμετάβλητες στο 0,66%, με την απόκλισή τους από την τιμή αναφοράς των γερμανικών (το spread) να υπερβαίνει τα χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% και έφθασε το 1,19 δολ. 

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν νωρίτερα μέσα σε αυτόν τον μήνα να αυξήσουν τις αγορές ομολόγων που διενεργούνται μέσω του έκτακτου προγράμματος –το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο– σε μια περίοδο μάλιστα οπότε παρατηρήθηκε ένα παγκόσμιο sell-off ομολόγων, τάση που τροφοδοτήθηκε από την προσδοκία αναθέρμανσης της οικονομίας λόγω και των μεγάλων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει φόβος πως τα μεγάλης διάρκειας περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων, δείχνουν πως η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να έρθει αντιμέτωπη με υψηλά κόστη δανεισμού. Η δε επιτάχυνση της αγοράς των ομολόγων πραγματοποιήθηκε ύστερα από την ανησυχία που εξέφρασαν ορισμένοι αξιωματούχοι πως ακόμη, βάσει και επίσημων στοιχείων, δεν πραγματοποιούνται σημαντικά μεγάλες αγορές τίτλων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε τη Δευτέρα ότι οι προοπτικές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν αβέβαιες και επανέλαβε την υπόσχεσή της να διατηρήσει ευνοϊκές τις οικονομικές συνθήκες. «Διατηρούμε την επιλογή να προσαρμόσουμε τον ρυθμό αγοράς των ομολόγων οποιαδήποτε στιγμή ως απάντηση στις πιθανές αλλαγές των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας πως «ενώ έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και μπορούμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ, οικονομολόγοι του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg επισήμαναν πως αν και η επιτάχυνση της αγοράς των ομολόγων μπορεί να είναι αρκετή για να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, ωστόσο είναι απίθανο να αποτρέψει την τωρινή αύξηση που παρατηρείται στο κόστος δανεισμού. 

Ακόμη αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν πως η αύξηση της αγοράς τίτλων είναι προσωρινή και πρόκειται να επανεξεταστεί όταν δημοσιευθούν οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπάρχουν, βέβαια, και μέλη του Δ.Σ. που δείχνουν ατάραχοι μπροστά στην αύξηση των αποδόσεων, εκτιμώντας πως αυτό αντανακλά και την αισιοδοξία για την εν αναμονή οικονομική ανάκαμψη. Ο Klass Knot, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα πως θα μπορούσε να μειωθεί ο ρυθμός αγοράς τίτλων το καλοκαίρι σε περίπτωση που η πορεία της οικονομίας είναι αυτή που προβλέπεται. Επίσης, είπε πως όσοι χαράσσουν πολιτική μπορεί να ανοίξουν συζήτηση για να «χαλαρώσουν» τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της οικονομίας νωρίτερα φέτος, σε περίπτωση που οι χώρες σημειώσουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εμβολιασμών. Ο Klass Knot, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, έχει δηλώσει πως η ολλανδική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο κατά 1% και να αυξηθεί μόλις 2,2% τη φετινή χρονιά. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στη Γερμανία, όπου η Bundesbank προέβλεψε την περασμένη Δευτέρα ότι τους πρώτους τρεις μήνες η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί απότομα, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα συγκράτησης της πανδημίας είναι πολύ πιο αυστηρά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή