Σταθεροποιήθηκε ο Δείκτης μετά το «γύρισμα» των τραπεζών

Σταθεροποιήθηκε ο Δείκτης μετά το «γύρισμα» των τραπεζών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κάτω πάνω έφερε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το «γύρισμα» της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στα θετικά ύστερα από διψήφιες απώλειες που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας και το ισχυρό sell-off των τελευταίων ημερών. Αφορμή για την αντιστροφή του κλίματος και τη μετατροπή της «βουτιάς» σε ράλι της συστημικής τράπεζας ενδοσυνεδριακά αποτέλεσαν τα σενάρια που έκαναν τον γύρο της αγοράς περί αλλαγής της πρότασης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βοηθώντας στην επιστροφή των αγοραστών στην Πειραιώς αλλά και προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στο ταμπλό. Παράλληλα, περιορίστηκαν και οι απώλειες που σημείωναν νωρίτερα οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης από τις 823 μονάδες όπου βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κατάφερε στο κλείσιμο να κρατήσει τις 830 μονάδες και τα επίπεδα της Δευτέρας. Ο τζίρος εμφανίστηκε και πάλι αυξημένος, κυρίως λόγω των πακέτων μετοχών (όπως Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ), ενώ σημαντικές στηρίξεις δόθηκαν από επιλεγμένα blue chips. Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η αποσαφήνιση και η καλύτερη ορατότητα γύρω από τους όρους της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς αναμένεται να αφαιρέσουν μια σοβαρή αβεβαιότητα από το Χ.Α. και μια πηγή αστάθειας.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831,86 μονάδες με απώλειες μόλις 0,02%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 161,72 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,25%, στις 1.997,52 μονάδες, ενώ στο +0,54% και στις 1.186,42 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+8,07%), Aegean (+4,54%) και Ελλάκτωρ (+3,45%), ενώ στο -2,4% έκλεισε η Jumbo και απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Fourlis, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,52% στις 521,37 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και «επικίνδυνο» επίπεδο των 502 μονάδων, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,88%, την Eurobank στο -0,58% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,43%. Από απώλειες άνω του 13% στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στο +12,38%, ύστερα από έντονη μεταβλητότητα, με τις συνολικές απώλειες της τελευταίας εβδομάδας των «αναταραχών» να περιορίζονται και να διαμορφώνονται τελικά στο 49%.

H ανεπιτυχής απόπειρα υπέρβασης του ορίου των 862 μονάδων που είχε προηγηθεί μεταθέτει σε επόμενο χρόνο τη νέα προσπάθεια, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σημειώνει πως ο θετικός καταλύτης για το Χ.Α. από την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου ακολουθήθηκε από ασύμμετρη πληροφόρηση γύρω από το σύνθετο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, ασκώντας πιέσεις στην αγορά και οδηγώντας σε ακραία μεταβλητότητα τη μετοχή της.

Πέραν αυτών, με δεδομένες την επάνοδο των lockdowns στην Ευρώπη, τις καθυστερήσεις των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη μετάθεση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, το σενάριο επανεκκίνησης της οικονομίας μεταφέρεται για το τέλος του β΄ τριμήνου, εντείνοντας έτσι την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στο Χ.Α.

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, αβέβαιη παραμένει η προοπτική ανοίγματος του τουρισμού για τη χώρα ενόσω παρατείνεται η υγειονομική κρίση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα, οι εξελίξεις αναστέλλουν το ανοδικό μομέντουμ στο Χ.Α. και εισάγουν τη διαδικασία συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη, με τις 820 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή