Απώλειες για ένδυση, υπόδηση τον Ιανουάριο

Απώλειες για ένδυση, υπόδηση τον Ιανουάριο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο του 2021, επηρεασμένος από το γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα άνοιξαν μόλις στις 18 Ιανουαρίου για να κλείσουν βεβαίως ξανά σε μεγάλο μέρος της χώρας στις 30 Ιανουαρίου. Οι μεγάλοι χαμένοι ήταν για μια ακόμη φορά οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης, ενώ κέρδη συνέχισε να έχει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο κλάδος πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (σ.σ. δεν πρόκειται για όλες τις επιχειρήσεις αλλά για τις πιο μεγάλες που υποβάλλουν σε μηνιαία βάση στοιχεία) διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 σε 2,2 δισ. ευρώ έναντι 2,33 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, μειωμένος κατά 5,6%. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται βεβαίως και ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, ο οποίος τον φετινό Ιανουάριο πραγματοποίησε τζίρο 940 εκατ. ευρώ έναντι 878,15 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο, αύξηση δηλαδή 7%.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι κλάδοι ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών, οι οποίοι δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων μόνο για 11 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο, εν μέσω μάλιστα εκπτώσεων. Ο τζίρος στον κλάδο ένδυσης υποχώρησε κατά 32,5%, στα 107,82 εκατ. ευρώ έναντι 159,75 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, στον κλάδο υπόδησης υποχώρησε κατά 34,6%, 10,73 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στον κλάδο καλλυντικών υποχώρησε κατά 33,2%, στα 37,77 εκατ. ευρώ από 56,58 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Αύξηση τζίρου 40,3% κατέγραψαν τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και 32,6% τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή