Τουρκία: Υπέρμαχος των απόψεων Ερντογάν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

Τουρκία: Υπέρμαχος των απόψεων Ερντογάν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κ. Καβτσιόγλου θα απηχεί τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Ερντογάν και για αυτόν ακριβώς τον λόγο διορίστηκε». Με τη δήλωση αυτή ο Ιμπραήμ Τουρχάν, πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Τουρκίας, εκφράζει πλήρως τη γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα είναι πειθήνιο όργανο του Τούρκου προέδρου και σύντομα θα αναλάβει να ξηλώσει το έργο του προκατόχου του με αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων της τουρκικής  λίρας. Εχει, άλλωστε, δείξει τις προθέσεις του ο μάλλον άσημος καθηγητής  Τραπεζικής, όπως τον χαρακτηρίζουν οι Financial Times· ο κ. Σαχάπ Καβτσιόγλου έχει επανειλημμένως αρθρογραφήσει στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» για να υποστηρίξει την ανορθόδοξη άποψη του Τούρκου προέδρου ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Ο 53χρονος οικονομολόγος που συμμερίζεται τις απόψεις του Τούρκου προέδρου, διορίστηκε πέρυσι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο έχει αποφοιτήσει και ο ίδιος σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn. Εχει διατελέσει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος καθώς εξελέγη το 2015 όπως, άλλωστε, και ο Ιμπραήμ Τουρχάν που μίλησε για τον Καβτσιόγλου στους Financial Times. Γνωρίζοντας, προφανώς, την ανησυχία της αγοράς, ο Σαχάπ Καβτσιόγλου έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι θα δώσει μάχη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και μάλιστα ότι δεν προτίθεται να αναιρέσει άμεσα τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προέβη ο προκάτοχός του, ο αποπεμφθείς Αγκμπάλ. Η  επιθετική αντίδραση της αγοράς, όμως, να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τους τίτλους της Τουρκίας προδίδει την περιορισμένη πειθώ του νέου κεντρικού τραπεζίτη και το έλλειμμα αξιοπιστίας που πλέον χαρακτηρίζει την πολιτική στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Τουρχάν, όταν ο Καβτσιόγλου δηλώνει έτοιμος να κάνει ό,τι κι αν χρειαστεί για να επιτύχει την υποχώρηση του πληθωρισμού, «δεν εννοεί απαραιτήτως ότι θα εφαρμόσει μια κοινώς αποδεκτή νομισματική πολιτική, αλλά ότι θα ανακόψει τον πληθωρισμό μειώνοντας τα επιτόκια».

Ο Σαχάπ Καβτσιόγλου έχει διατελέσει στέλεχος κρατικών αλλά και ιδιωτικών τουρκικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και στη Halkbank, την κρατική τράπεζα που έχει κατηγορηθεί από την Ουάσιγκτον για παραβίαση του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης αλλά και ότι έχει εμπλακεί σε «ξέπλυμα» χρήματος και απάτες κάθε είδους. Σε ό,τι αφορά το πόσο σταθερή θα είναι η σταδιοδρομία του στο τιμόνι της Τράπεζας της Τουρκίας, κάποιοι τον προειδοποιούν ήδη για το πόσο εύκολα μπορεί να χάσει τη θέση του εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οπως τόνισε ο Φάικ Οζτράκ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τον ένα διοικητή τον έδιωξε επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια, τον δεύτερο τον απομάκρυνε επειδή δεν αύξησε τα επιτόκια, τον τρίτο τον έδιωξε επειδή αύξησε τα επιτόκια και τώρα φέρνει αυτόν για να μειώσει τα επιτόκια. Ο ίδιος τόνισε πως οι παλιοί είχαν ως κατάρα «να γίνεις βεζίρης του σουλτάνου». Τώρα η κατάρα αυτή άλλαξε και έγινε «να γίνεις διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή