Αντιδρά η Κομισιόν στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

Αντιδρά η Κομισιόν στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυξάνονται οι ταξιδιώτες που θα δέχεται η χώρα από Ισραήλ και Ρωσία έπειτα από σχετικές συμφωνίες. Ομως, ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε στη συμφωνία με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει άμεσα την είσοδο έως 10.000 εμβολιασμένων τουριστών εβδομαδιαίως στη χώρα, χωρίς περίοδο καραντίνας. Πρόκειται για το πιλοτικό ξεκίνημα σχετικής διμερούς συμφωνίας, που στόχο έχει να έρθουν έως και 700.000 Ισραηλινοί φέτος στην Ελλάδα. Τη συμφωνία κατέστησε δυνατή η μεγάλη κάλυψη του ισραηλινού πληθυσμού με εμβόλια. 

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την τροποποίηση της notam για ανώτατο όριο ταξιδιωτών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο αυξάνεται από 500 σε 4.000 επιβάτες εβδομαδιαίως, με τις αφίξεις να εξακολουθούν πάντως να επιτρέπονται μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σταδιακά περαιτέρω.

Η συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, ωστόσο, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ερωτώμενος για το ζήτημα αυτό στο τακτικό briefing των Ευρωπαίων ανταποκριτών, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη-μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τις μη ζωτικές μετακινήσεις προς την Ε.Ε. από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν».

«Οπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση (της Κομισιόν) για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη ζωτικές μετακινήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Φυσικά, να προσθέσω ότι γνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ήδη κάποια κράτη-μέλη», υπογράμμισε ο ίδιος εκπρόσωπος. «Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των τεχνολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για να είναι έτοιμο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό το καλοκαίρι, αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κάνει η Κομισιόν», σημείωσε, αλλά η πρόταση της Κομισιόν «θα συμβάλει στον συντονισμό ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες να μην προκαλέσουν σύγχυση στους ταξιδιώτες».

Υπενθυμίζεται πως οι συστάσεις του Συμβουλίου, προς το παρόν, δεν περιέχουν εξαιρέσεις για εμβολιασμένους τουρίστες – εξαιρείται από αυτές μόνον ένας μικρός αριθμός τρίτων χωρών με πολύ χαμηλή διασπορά του ιού. Ο κανονισμός που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό δεν θα απαγορεύει στα κράτη-μέλη να αναγνωρίζουν διμερώς τα πιστοποιητικά τρίτων χωρών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ξένων τουριστών από χώρες εκτός Ε.Ε. Αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο μετά την άρση της γενικής απαγόρευσης των μη ζωτικών μετακινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή