Λειτουργικά κέρδη 286,2 εκατ. κατέγραψε ο όμιλος Τιτάν το 2020

Λειτουργικά κέρδη 286,2 εκατ. κατέγραψε ο όμιλος Τιτάν το 2020

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία EBITDA από το 2010 εμφάνισε ο όμιλος Τιτάν το 2020, παρά τις συνθήκες πανδημίας που επικράτησαν σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης του ομίλου. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 286,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,1%, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας που σημείωσαν αρκετές αγορές, του ελέγχου των δαπανών και του ευνοϊκού ενεργειακού κόστους, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 επικράτησε περιβάλλον χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Σε σχετική δήλωσή του χθες, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Τιτάν, ανέφερε ότι «κατορθώσαμε να βελτιώσουμε τα οργανικά μας αποτελέσματα και να επιτύχουμε την πρόοδό μας προς τους στρατηγικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης». Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διατηρήθηκε σταθερός και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ, με τη διοίκηση να σημειώνει ότι οι συνέπειες της πανδημίας ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος δεν υπέστη πλήγμα ανάλογο της οικονομικής ύφεσης. Ως εκ τούτου, στην πλειονότητα των αγορών, οι πωλήσεις του ομίλου σημείωσαν θετικές τάσεις, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τσιμέντου να εμφανίσουν αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2019, σε 17,1 εκατ. τόνους, ενώ άνοδο κατά 3% σημείωσαν και οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος σε 5,4 εκατ. κυβικά μέτρα. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 5% σε 20 εκατ. τόνους κατέγραψαν και οι πωλήσεις αδρανών υλικών. 

Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 97% σε 1,5 εκατ. ευρώ, από κέρδη 50,9 εκατ. ευρώ το 2019, λόγω σημαντικών λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων που αφορούν στην Αίγυπτο. Στη συγκεκριμένη αγορά, η εταιρεία προχώρησε στην πλήρη απομείωση υπεραξίας ύψους 46,6 εκατ. ευρώ και στον αντιλογισμό αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους 17,3 εκατ. ευρώ. Χωρίς τις εν λόγω έκτακτες επιβαρύνσεις, η καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους θα είχε ανέλθει σε 65,4 εκατ. ευρώ, παρά μάλιστα το γεγονός ότι η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και της αιγυπτιακής λίρας είχε αρνητική επίδραση 13,2 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του ομίλου.

Στον αντίποδα, αύξηση κατά 50,2 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι ταμειακές ροές του ομίλου το 2020, καθώς ανήλθαν σε 225,3 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων κερδών EBITDA, της μείωσης των επενδυτικών δαπανών σε 84,3 εκατ. ευρώ (από 109,3 εκατ. ευρώ το 2019) και της μείωσης των κεφαλαίων κίνησης. Ετσι, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε κατά 155,2 εκατ. ευρώ σε 684,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει την απόφαση των μετόχων της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 13ης Μαΐου του 2019 για επιστροφή κεφαλαίου 0,4 ευρώ/μετοχή σε όλους τους μετόχους της εταιρείας. Με βάση τον αριθμό των μετοχών (82.447.868) προκύπτει ότι το ύψος της επιστροφής θα αγγίξει τα 32,9 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι μέτοχοι της εταιρείας την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021, με την είσπραξη να ορίζεται για τις 2 Ιουλίου 2021.

Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2021, στην ελληνική αγορά, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι αναμένεται να συνεχιστούν και το 2021 οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα. «Οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές, αλλά και πολλά περιφερειακά έργα υποδομών –αυτοκινητόδρομοι και λιμένες ανά τη χώρα καθώς και άλλα έργα στην Αττική–, τα οποία υλοποιούνται με τη βοήθεια των υφιστάμενων μηχανισμών χρηματοδότησης, θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το 2020, ο τομέας Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης παρουσίασε ετήσια έσοδα 247 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,7%, χάρη στην ανάκαμψη που καταγράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατ. σε 17 εκατ., παρά την πρόβλεψη απομείωσης ενεργητικού κατά 7 εκατ.

Οι ΗΠΑ

Στην αγορά των ΗΠΑ, το 2021 προβλέπεται άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Παράλληλα, η διοίκηση του ομίλου Τιτάν εκτιμά ότι «χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση και στο αναμενόμενο νέο πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οικονομία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να ανακάμψει δυναμικά και να φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα». Το 2020, η θυγατρική στις ΗΠΑ εμφάνισε οριακά χαμηλότερα έσοδα σε 938 εκατ. ευρώ (-1,5%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 1,8% σε 176 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή