Ουρές στο Σουέζ από προσάραξη πλοίου

Ουρές στο Σουέζ από προσάραξη πλοίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα τεραστίων διαστάσεων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο φαίνεται να παρασύρθηκε από ισχυρότατες ριπές ανέμου, προσάραξε και ακινητοποιήθηκε μέσα στη διώρυγα του Σουέζ. Αποτέλεσμα του συμβάντος είναι ότι έκλεισε μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς σε παγκόσμια κλίμακα. Σχετική φωτογραφία, την οποία τράβηξε Αμερικανίδα μηχανικός, που εργάζεται σε κοντινό πλοίο και ανήρτησε στο κοινωνικό δίκτυο του Instagram, απεικονίζει το ταϊβανέζικο φορτηγό «MV Ever Given», μήκους 400 μέτρων και πλάτους 59 μέτρων, να έχει ακινητοποιηθεί εν μέσω του Σουέζ, εμποδίζοντας την οποιανδήποτε διέλευση και δημιουργώντας συνθήκες συμφόρησης σε όσους θέλουν να μετακινηθούν μεταξύ Ερυθράς Θαλάσσης και Μεσογείου.

Oπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Bloomberg, το προσαραχθέν πλοίο είναι πιο μακρύ από τον Πύργο του Αϊφελ, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές εικάζουν πως θα παραμένει εκεί καθηλωμένο για μέρες. Σημειωτέον, πως η διώρυγα του Σουέζ των 193 χιλιομέτρων χρησιμοποιείται από δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και με κατεύθυνση τις χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Σχεδόν το 12% του παγκοσμίου εμπορίου και το 8% της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχεται από το Σουέζ, καθώς και σχεδόν 1.000.000 βαρέλια αργού σε ημερήσια βάση. Συνολικά, από τη διώρυγα, η οποία εγκαινιάστηκε το 1869, διελαύνει σχεδόν το 10% των εμπορικών πλοίων διεθνώς.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο όμιλος της Evergreen Marine Corporation, στον οποίο ανήκει το σκάφος, δήλωσε πως το ατύχημα ίσως οφείλεται σε ριπές ανέμου, που το χτύπησαν και το καθήλωσαν. Η ορατότητα ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, άνεμοι έπνεαν στο σημείο με ταχύτητες 40 κόμβων και είχε δημιουργηθεί θύελλα σκόνης. 

Επιπλέον, η εταιρεία προσέθεσε ότι τελεί σε συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής η οποία διαχειρίζεται τη διώρυγα του Σουέζ, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια το ταχύτερο δυνατόν προς το πλοίο. Οπως ήταν αναμενόμενο, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρό και, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, πάνω από 100 πλοία έχουν σχηματίσει τεράστια ουρά αναμονής ένθεν κακείθεν του πλοίου, ώστε να διέλθουν από τη διώρυγα. 

Η Τζούλιαν Κόνα, μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, μεταφόρτωσε στο Instagram τη φωτογραφία του γιγαντιαίου φορτηγού που τράβηξε από το «Maersk Denver», το οποίο έχει ακινητοποιηθεί πίσω από το «Ever Given». «Ενα πλοίο μπροστά μας προσάραξε, ενώ πέρναγε τη διώρυγα και τώρα έχει αποκλείσει τη διέλευση», έγραψε στον λογαριασμό της. «Φαίνεται πως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε εδώ λιγάκι», συμπλήρωσε. Κατά το Bloomberg, το «Ever Given» έχει προορισμό το Ρότερνταμ και είχε αποπλεύσει από κινεζικό λιμάνι, ενώ είχε ναυπηγηθεί πριν από τρία χρόνια στην Ιαπωνία και μετέφερε φορτίο για την εταιρεία διαχείρισης προμηθευτικής αλυσίδας Orient Overseas Container Line. «Ρυμουλκά προσπαθούν να επαναφέρουν το σκάφος σε κανονική πλεύση», ανέφερε, τέλος, μέσω Twitter η Leth Agencies, εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρείες, των οποίων τα σκάφη χρησιμοποιούν τη διώρυγα. Σχεδόν 19.000 πλοία τη διήλθαν το 2020, αποφέροντας στην Αίγυπτο έσοδα της τάξεως των 5,61 δισ. δολαρίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή