H αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ ενισχύει το δολάριο

H αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ ενισχύει το δολάριο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού και οι αμφιβολίες ως προς την ταχύτητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης οδήγησαν σε πτώση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών στα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα τη στιγμή που οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αλλά και οι θάνατοι αυξάνονται. Η επιβολή νέων αμφίπλευρων κυρώσεων σε αξιωματούχους τόσο από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από την Κίνα οδήγησε επίσης σε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.

Με τους επενδυτές να αναζητούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, η αγορά των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου να υποχωρεί την Τετάρτη σε χαμηλό εβδομάδας κάτω από το επίπεδο του 1,60% (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή). Συμβάλλοντας στην πτωτική κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υποβάθμισε για ακόμη μία φορά τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων, τονίζοντας ότι η όποια ενίσχυση των τιμών θα είναι προσωρινή και όχι ιδιαίτερα μεγάλη.

Εντούτοις, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε εκ νέου στην περιοχή του 1,67% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι διπλασιάζει τον στόχο για τους εμβολιασμούς των Αμερικανών στις 200 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Απριλίου.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ οδήγησαν, επίσης, σε μείωση της διάθεσης των επενδυτών για αγορές κυβερνητικών ομολόγων προς το τέλος της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο 4,3% από 4,1% προηγουμένως, λόγω ανοδικής αναθεώρησης των αποθεμάτων και των κυβερνητικών δαπανών. Επιπροσθέτως, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου σε χαμηλό ενός έτους 684.000 από 781.000 μία εβδομάδα νωρίτερα, υποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται εν μέρει λόγω και του γοργού ρυθμού των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχωρούσε σε χαμηλό τρεισήμισι μηνών κοντά στο 1,1760 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας απώλειες περίπου 1,2% σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι εμβολιασμοί στις ευρωπαϊκές χώρες –σε αντίθεση με τις ΗΠΑ– έχουν καθυστερήσει σε σχέση με τον προγραμματισμό και η αύξηση των μολύνσεων έχει οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή