ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου προχωράει η Xiaomi

Στην παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου προχωράει η Xiaomi

Στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται και η κινεζική εταιρεία Xiaomi, η οποία είναι δημοφιλής στην παγκόσμια αγορά έξυπνων τηλεφώνων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Xiaomi φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την επίσης κινεζική Great Wall Motor Co για να χρησιμοποιήσει τα εργοστάσιά της και να φτιάξει ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά υπό το δικό της εμπορικό σήμα. Η εταιρεία Xiaomi αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ η εταιρεία Great Wall Motor Co επεσήμανε στο Reuters ότι δεν έχει συζητήσει με την Xiaomi τέτοιου είδους συνεργασία.

Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου εισόδου της στην ηλεκτροκίνηση, οι μετοχές της Xiaomi σημείωσαν άνοδο 6,3%, ενώ αυτές της Great Wall έκλεισαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με άνοδο 10,4%. Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας θα απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, διατηρώντας ουσιαστικά τη στρατηγική που ακολουθεί όσον αφορά τα ηλεκτρικά της προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Great Wall η οποία προηγουμένως δεν είχε προσφέρει τις υπηρεσίες της σε άλλους κατασκευαστές, θα παρέχει ταυτόχρονα και συμβουλές σε επίπεδο μηχανικών για να τρέξει πιο γρήγορα η παραγωγή. Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη συγκεκριμένη συνεργασία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το σχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει και την πρόθεση της Xiaomi να διαφοροποιήσει την πηγή εσόδων της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τα smartphones. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά, με την εταιρεία να κάνει αναφορά στο αυξημένο κόστος που προκύπτει από την παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ. Παράλληλα, αναμένει πως τα έσοδα του τριμήνου θα κινηθούν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η απόφαση της Xiaomi έρχεται και σε συνέχεια ανάλογων επιχειρηματικών κινήσεων, στο πλαίσιο των οποίων αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται στενά με τεχνολογικές εταιρείας για να δημιουργήσουν έξυπνα οχήματα προσφέροντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως είναι η αυτόνομη οδήγηση. Ενδεικτικά, η κινεζική εταιρεία Baidu ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να φτιάξει τα δικά της ηλεκτρικά οχήματα, χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely. Η τελευταία σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να προσφέρει και συμβουλευτική όσον αφορά την κατασκευή τους. Σημειώνεται ότι το Reuters έχει αναφέρει πως αντίστοιχες φιλοδοξίες έχουν και ανταγωνιστές της Xiaomi, όπως η Apple αλλά και η Huawei, οι οποίες σχεδιάζουν επίσης την είσοδό τους στην ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Χiaomi, Lei Jun, εκτιμά πως η ειδίκευση που έχει η εταιρεία στο hardware θα τη βοηθήσει γενικότερα στον σχεδιασμό και στην παραγωγή των ηλεκτρικών της οχημάτων. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο ηλεκτρικό της όχημα το 2023, ενώ τα οχήματά της θα συνδέονται και με άλλου τύπου συσκευές. «Η Xiaomi επιθυμεί να βρει ένα ώριμο κατασκευαστή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να παράσχει υποδομή στα μοντέλα της και να ενεργοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η τεχνολογία την οποία διαθέτει», επεσήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων, ο Αλαν Κανγκ, επικεφαλής αναλυτής στην LMG Automotive. «Τα πλεονεκτήματα της Xiaomi στα λειτουργικά συστήματα αλλά και στις οικιακές συσκευές δημιουργούν ιδέες για τέτοια συνεργασία στο μέλλον», προσθέτει.