Μαγνήτης για επενδύσεις οι εταιρείες τεχνολογίας και τροφίμων

Μαγνήτης για επενδύσεις οι εταιρείες τεχνολογίας και τροφίμων

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνολογία και τρόφιμα, δύο κλάδοι οι οποίοι συγκαταλέγονται στους λίγους κερδισμένους της πανδημίας, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον παραγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και επενδυτικών εταιρειών. Τούτο φάνηκε το 2020, καθώς η πλειονότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων έγινε σε αυτούς ακριβώς τους δύο κλάδους, ενώ το 2021 αναμένεται να συνεχισθεί η τάση αυτή. Ο λόγος; Η αναγκαιότητα της τεχνολογίας σε διάφορες εκφάνσεις, από την ισχύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας έως τα ηλεκτρονικά καταστήματα, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας. Δεδομένης δε της συνέχισης της τηλεργασίας, καθώς και της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και άλλων ψηφιακών πλατφορμών για εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, θεωρείται ότι θα συνεχίσει να είναι ελκυστική. 

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των τροφίμων, πέρα από το γεγονός ότι τα τρόφιμα έχουν το χαρακτηριστικό της ανελαστικής δαπάνης, προσελκύει πάντα το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ενσωματώνει πάντα σημαντική καινοτομία για να προσαρμοστεί γρήγορα στις ανάγκες των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2020, την προηγούμενη χρονιά έγιναν 14 συναλλαγές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – ΜΜΕ – τεχνολογίας (ΤΜΤ), ενώ ακολουθεί με έξι συνολικά συναλλαγές ο κλάδος των τροφίμων – ποτών. Μάλιστα, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά αφορούν αυτούς τους δύο κλάδους, με τη συνολική αξία αυτών να ανέρχεται σε 2,059 δισ. ευρώ. Η ίδια άλλωστε η PwC επισημαίνει στη μελέτη της ότι το 2020 παρατηρήθηκε εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz, Instashop και caremarket) με αρκετά υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία. Για τη μεν απόκτηση του 45% της Skroutz από το fund CVC Capital Partners δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα, όπως επίσης και για την απόκτηση του caremarket.gr από την «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», δύο εξαγορές, πάντως, που είχαν συμφωνηθεί προ πανδημίας και η δεύτερη, μάλιστα, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όταν δεν είχε εντοπιστεί καν κρούσμα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της Instashop, η οποία εξαγοράστηκε από την Delivery Hero, την εταιρεία που έχει εξαγοράσει και την efood.gr, το τίμημα έγινε γνωστό και μάλιστα ήταν πολύ υψηλό, 360 εκατ. δολάρια. 

Στις αρχές του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Singular Logic από τις Space Hellas και Epsilon Net, ενώ η Entersoft προχώρησε στην εξαγορά της Wedia ΕΠΕ. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ομίλου Olympia ως βασικού επενδυτή στον γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναζήτησης επαγγελματιών douleutaras.gr. Την πόρτα της eCommerce Logistics, εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2020 και παρέχει υπηρεσίες σε καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και σε παραγωγικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν πλατφόρμες απευθείας πωλήσεων προς καταναλωτές (D2C), έχουν χτυπήσει funds, με την εταιρεία όμως –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– να θέλει να σταθεροποιήσει την παρουσία της πριν προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα. 

Δυναμικό είναι το ξεκίνημα και στον κλάδο των τροφίμων – ποτών. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πολυαναμενόμενη μεταβίβαση της Vivartia στο fund CVC Capital Partners με τα σενάρια να κάνουν λόγο για ενδιαφέρον εξαγοράς και της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», εταιρείας με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, κυρίως σε ό,τι αφορά το τυρί φέτα. Η «Δωδώνη» αποτελεί εδώ και καιρό «πολύφερνη νύφη», με πλέον γνωστή την προσπάθεια εξαγοράς της που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια από τη Friesland, προσπάθεια όμως που ναυάγησε. 

Στις αρχές, επίσης, της φετινής χρονιάς τα funds EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR προχώρησαν στην επένδυση 11 εκατ. ευρώ στην Eurocatering, εταιρεία γνωστή κυρίως από τη σειρά φρέσκων συσκευασμένων σαλατών με την ονομασία «Φρεσκούλης». Το ένα από τα δύο funds, το Elikonos 2 S.C.A. SICAR προχώρησε σε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ στη Mega Yeeros. 

Πριν από μερικές εβδομάδες εξάλλου ανακοινώθηκε η εξαγορά της Pummaro, η οποία συνοδεύεται όχι μόνο από τα δημοφιλή σήματα στην κατηγορία των προϊόντων ντομάτας, αλλά και από το εργοστάσιο που είχε η Unilever στη Γαστούνη. Αγοραστής είναι η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η Deca Investments (fund συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος αυξάνει τη συμμετοχή του σε εταιρείες τροφίμων – ποτών) και τα funds Elikonos 2 S.C.A. SICAR και EOS Capital Partners. Το συνολικό τίμημα των δύο τελευταίων αυτών συναλλαγών εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ. Το EOS Capital Partners αναμένεται να συνεχίσει τις επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων, με το βλέμμα να είναι στραμμένο τον τελευταίο καιρό σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.  

Τους τελευταίους μήνες επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της Mondelez για την Chipita, το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώνεται, υπό την έννοια της ύπαρξης σχετικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής εταιρείας, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Κάποιες πλευρές, μάλιστα, αποδίδουν τη φημολογία αυτή σε ευσεβή πόθο τραπεζικών κύκλων. 

Κινητικότητα, πάντως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, κλάδος ο οποίος αύξησε τον τζίρο του κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ και το 2021 συνεχίζεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων. Οι αυξημένοι τζίροι, αλλά ταυτόχρονα και οι υψηλές επενδύσεις που απαιτούν οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σε μεγάλα καταστήματα, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο την επόμενη τριετία, με πρώτες στη σειρά προς πώληση τουλάχιστον δύο αλυσίδες μεσαίου μεγέθους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή