Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με υψηλό τζίρο 96,44 εκατ. ευρώ

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με υψηλό τζίρο 96,44 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη και ισχυρό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεχίζοντας την έντονη, ανοδική κίνηση, με το βλέμμα στραμμένο στις 870-900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει τις τελευταίες ημέρες ότι έχει τις άμυνες να διατηρήσει τα υψηλά 13 μηνών και να επιχειρήσει μία κίνηση υψηλότερα, ξεπερνώντας με ελάχιστο αντίκτυπο τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο που προκάλεσαν οι εξελίξεις με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το θετικό πρόσημο στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στην άνοδο της πλειονότητας των blue chips και την ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα οδήγησε το Χ.Α. σε νέα υπεραπόδοση και αυξάνει τις πιθανότητες ο Μάρτιος να αποτελέσει τον καλύτερο μήνα έως τώρα για το έτος. Με μόλις δύο συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης ήδη σημειώνει κέρδη άνω του 9% και ο τραπεζικός βρίσκεται στο +18,5%.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης, αν και απομακρύνθηκε από τα υψηλά ημέρας (870,06 μονάδες), έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 862,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,44 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμα, το πρώτο επίπεδο δυσκολίας για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται στην περιοχή των 875 μονάδων, σύμφωνα με την Depolas Investments, ενώ το κάτω όριο τοποθετείται στις 810 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 2.078,36 μονάδες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ (+6,78%) και ΕΛΠΕ (+5,45%) ενώ άνοδο άνω του 3% οι Motor Oil, Aegean και Lamda Development. Στο +0,49% και στις 1.219,39 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δε τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,25% στις 549,91 μονάδες, με την Alpha Bank στο +1,67%, την Eurobank στο +3,05%, ενώ απώλειες 0,97% κατέγραψε η Εθνική και νέα πτώση 4% η Πειραιώς.

Η αγορά δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά, κάτι που αν το καταφέρει θα δώσει και συνέχιση, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οπως επισημαίνει, το Χ.Α. εμφανίζεται ψύχραιμο στις πτωτικές συνεδριάσεις αλλά και χωρίς υπερβολές στην άνοδο, ενώ κάποιοι τίτλοι έχουν μπει σε επιθετική κίνηση και πλέον βλέπουμε ότι απορροφάται η τυχόν προσφορά σε άλλους. Οι νέες εισροές βλέπουν πιο μακροπρόθεσμα έναν νέο ανοδικό κύκλο της οικονομίας και παράλληλα της αγοράς, μιας και πλέον έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που το επιτρέπουν.

Στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης συνηγορούν και οι πολύ θετικές εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών. Σε νέα έκθεσή της η Jefferies σημείωσε πως η αργή διάθεση των εμβολίων και τα διαδοχικά lockdowns έχουν υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία στην Ευρώπη και τις αποδόσεις της αγοράς μετοχών, ωστόσο σύντομα «οι νικητές των αποδόσεων του προηγούμενου διαστήματος θα έρθουν τελευταίοι και οι χαμένοι πρώτοι». Το μάθημα, όπως τονίζει, που αντλήθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι ότι μόλις κερδίσει έδαφος το μομέντουμ εμβολιασμού, η αγορά μετοχών θα αποτιμήσει πολύ γρήγορα το άνοιγμα του κλάδου των υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επαναλαμβάνει την πολύ θετική άποψή του για τις ελληνικές μετοχές, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή στην Ελλάδα θα αυξηθούν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τη Wall Street το επόμενο 12μηνο. Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 59%, ενώ στις ΗΠΑ 23%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή