Προχωρεί ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ

Προχωρεί ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των 11 υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης Goldman Sachs και Eurobank, προκειμένου να καταρτιστεί η πρόταση για τη short list των υποψηφίων που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 6 Απριλίου. 

Με την έγκριση της short list θα γνωστοποιηθούν για πρώτη φορά και τα ονόματα των επενδυτών που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία, τα οποία η ΔΕΗ δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν δύο κινεζικά σχήματα και εννέα επενδυτικά funds. H κινεζική συμμετοχή προέρχεται από την κοινοπραξία της China South Power Grid και της China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου, και την εταιρεία Guangzhou Power. 

Οι Κινέζοι

Τα δύο κινεζικά σχήματα θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν εκτός διαγωνισμού λόγω ασυμβατότητας με τους όρους του διαγωνισμού, καθώς έχουν κοινό μέτοχο με τη State Grid που αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ. Η εξέλιξη αυτή εικάζεται ότι μπορεί να προκαλέσει και καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, στην περίπτωση που οι κινεζικές εταιρείες προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ουσιαστικά το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται αποκλειστικά σε επενδυτικά funds τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι: η Macquarie, fund υποδομών του οποίου η μητρική εταιρεία εδρεύει στην Αυστραλία και έχει προκριθεί στη short list για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian που ειδικεύεται σε υποδομές και δίκτυα, το αμερικανικό fund KKR, η BlackRock, η First State Investment, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments), το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο πλέον ανοίγει γραφείο στην Αθήνα, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον ιταλικό διαχειριστή δικτύων TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, και το αμερικανικό fund Οak Hill Advisors. 

Η ΔΕΗ

Οι επενδυτές που θα προκριθούν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με τα οικονομικοτεχνικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Σε καίριο ζήτημα διαπραγμάτευσης, που θα κρίνει εν πολλοίς και την εξέλιξη του διαγωνισμού, είναι τα  δικαιώματα στο management του ΔΕΔΔΗΕ που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στον νέο μέτοχο. Το σύνολο των υποψηφίων έχει θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα εκπροσώπησης στο management, η ΔΕΗ ωστόσο έχει κάνει ξεκάθαρο μέσω των συμβούλων ιδιωτικοποίησης ότι θα δοθούν μόνο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Η ΔΕΗ έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία μεταφοράς των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάδειξη πλειοδότη. Ωστόσο θα υπάρξει δεσμευτικός όρος της συμφωνίας που θα υπογράψει με τον επενδυτή που θα αναδείξει ο διαγωνισμός για τη μεταφορά τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς των παγίων θα τεθεί εξάλλου στη συμφωνία ως προαπαιτούμενο για την καταβολή του τιμήματος και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποτιμηθεί από την Grant Thornton στα 2,95 δισ. ευρώ και βάσει αυτής η ΔΕΗ αναμένει έσοδα από την πώληση του 49% άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή