Φόβοι καθυστέρησης εκταμίευσης των πόρων λόγω Γερμανίας

Φόβοι καθυστέρησης εκταμίευσης των πόρων λόγω Γερμανίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, που κλυδωνίζεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας και την αργή πρόοδο του εμβολιασμού, η αναστολή της διαδικασίας κύρωσης της Απόφασης Περί Ιδίων Πόρων (Own Resources Decision) από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Η ομόφωνη κύρωση της Απόφασης από τα 27 κράτη-μέλη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 750 δισ. ευρώ από τις αγορές ώστε να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.  

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κύρωση της Απόφασης Περί Ιδίων Πόρων μπορεί να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, πριν από το τέλος του πρώτου εξάμηνου» του 2021, δήλωσε χθες σχετικά εκπρόσωπος της Κομισιόν. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, σε τι βασίζεται η πεποίθηση αυτή. Μόλις 16 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν κυρώσει μέχρι σήμερα την Απόφαση.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υπενθύμισε χθες ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε ζητήσει την αναστολή της κύρωσης της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το 2012 για να εξεταστούν αγωγές κατά της συμβατότητάς της με το γερμανικό Σύνταγμα. Η διαδικασία τότε είχε διαρκέσει τρεις μήνες – διάρκεια που η εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε «πολύ γρήγορη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ μίλησε για «φυσιολογική συνταγματική διαδικασία». Το Δικαστήριο, πάντως, δεν έδωσε κάποια προθεσμία για την ετυμηγορία του επί των αγωγών που έχουν κατατεθεί.

Η Απόφαση Περί Ιδίων Πόρων, που προβλέπει αύξηση κατά 0,6% του ΑΕΠ των ανώτατων ετήσιων εισφορών προς τον κοινοτικό προϋπολογισμό έως το 2058, εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Bundestag. Ελαβε μεγάλη πλειοψηφία (478 θετικές ψήφοι σε σύνολο 645 βουλευτών), με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το ζήτημα η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά τόνισε ότι είναι μια έκτακτη πρωτοβουλία που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Την Παρασκευή εγκρίθηκε ομοφώνως και από την Ανω Βουλή (Bundesrat), αλλά, πριν σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ για την υπογραφή του, το Δικαστήριο μπλόκαρε τη διαδικασία κύρωσης. Επικριτές του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), θεωρούν ότι η χρηματοδότησή του με κοινή έκδοση χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και ενδέχεται να επιβαρύνει τη Γερμανία δυσανάλογα αν δημοσιονομικά πιο αδύναμα κράτη-μέλη δεν μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το δικό τους μερίδιο επί των κοινών χρεών.

Αναλυτές όπως ο Λούκας Γκούτενμπεργκ του Ινστιτούτου Delors σημειώνουν ότι το Δικαστήριο έχει μια ροπή προς το δράμα όσον αφορά ευρωπαϊκά ζητήματα (βλέπε την περυσινή ετυμηγορία για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PSPP της ΕΚΤ), αλλά τείνει να αποφεύγει αποφάσεις που θα προκαλούσαν σημαντικές ανατροπές. Ωστόσο, ακόμα και τρεις μήνες είναι πολύς καιρός να καθυστερήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου, σε μια συγκυρία που ήδη η ανάκαμψη έχει αναβληθεί λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή