Σε υψηλές ταχύτητες για τέταρτη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε υψηλές ταχύτητες για τέταρτη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών διατήρησε τον ισχυρό ανοδικό ρυθμό του, επιταχύνοντας λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης, υπεραποδίδοντας έτσι και πάλι έναντι των βασικών ευρωπαϊκών αγορών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κρατάει και αυτή υψηλή ταχύτητα. Το sell-off των ομολόγων, που έχει ενταθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, δεν έχει επηρεάσει το ταμπλό, αν και οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε αυτήν την εξέλιξη, η οποία μπορεί να καταλήξει ανησυχητική εάν διατηρηθεί.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται, πάντως, θετικοί τονίζοντας πως η ανοδική ορμή του Χ.Α. παραμένει χάρη και στους θετικούς καταλύτες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά σταδιακά αυξάνονται οι πιθανότητες μιας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης των τιμών. Ωστόσο, η όποια οπισθοχώρηση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για νέες θέσεις, εάν δεν απογοητεύσει το μέτωπο της οικονομίας και της πανδημίας, τη στιγμή που οι εισηγμένες συνεχίσουν τον χορό των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων του 2020. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του μήνα, ο οποίος οδεύει στο να αποτελέσει τον καλύτερο για το Χ.Α. για φέτος, ενώ ακολουθούν οι αργίες για το Πάσχα των καθολικών (Παρασκευή και Δευτέρα) που συνήθως περιορίζουν τον τζίρο στην αγορά τα 24ωρα πριν και μετά.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 873,62 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,1 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει η Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ το σημείο στήριξης τοποθετείται στις 850 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 870 και 880 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1% στις 2.099,08 μονάδες, με κέρδη άνω του 3% να σημειώνουν οι Τιτάν, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ στο +1,81% και στις 1.241,47 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07% στις 550,28 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υπεραποδίδει ύστερα από αρκετές ημέρες πιέσεων και να σημειώνει άνοδο 8%, ενώ στο +0,58% έκλεισε η Alpha Bank, στο +0,71% η Εθνική Τράπεζα και απώλειες 1,31% κατέγραψε η Eurobank.

Οι θετικοί καταλύτες των προηγούμενων ημερών συνέβαλαν στην επάνοδο της καλής ψυχολογίας στο Χ.Α., σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής αναλύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η Εθνική Τράπεζα, όπως επισημαίνει, ολοκλήρωσε έπειτα από πολύμηνη διαδικασία τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων χρήσης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε εκταμιεύσεις 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Αύγουστο και σε 112 δράσεις με προσδοκώμενο ύψος επενδύσεων 57 δισ. ευρώ από κοινού με τα δανειακά κεφάλαια σε βάθος 5-6 ετών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι ρευστοποιήσεις που προηγήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς δεν λειτούργησαν σαν βαρίδι της αγοράς καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση συνοδεύθηκε και από γενικευμένη αγοραστική διάθεση όλων σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων, δημιουργώντας προϋποθέσεις να επεκταθεί και σε άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το κρίσιμο σημείο αντίστασης των 862 μονάδων και κινείται με στόχο την αναμέτρησή του με την περιοχή των 890-895 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή