Παράταση επαγγελματικών μισθώσεων

Παράταση επαγγελματικών μισθώσεων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων για διάστημα ίσο με αυτό που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κυβερνητική εντολή προβλέπει το άρθρο 101 του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Βασική προϋπόθεση για την παράταση, πάντως, είναι οι ενοικιαστές να μην οφείλουν κανένα μίσθωμα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων εφαρμόζεται αναδρομικά για το διάστημα από τις 14 Μαρτίου 2020 κι έπειτα και καταλαμβάνει όλες τις ενεργές μισθώσεις καθώς και τις μισθώσεις οι οποίες έληξαν μετά την 7η Νοεμβρίου 2020 και μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του εν λόγω νόμου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα.

Η παράταση της επαγγελματικής μίσθωσης γίνεται από τον μισθωτή, εφόσον το επιθυμεί, με έγγραφη δήλωσή του προς τον εκμισθωτή μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και καθίσταται υποχρεωτική για τον εκμισθωτή. Κατά τον χρόνο της δήλωσης ο μισθωτής δεν πρέπει να οφείλει κανενός είδους μίσθωμα προς τον εκμισθωτή για να μπορέσει να λάβει την παράταση.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εφαρμόζεται αναλογικά και στις περιπτώσεις επαγγελματικών υπομισθώσεων, εφόσον η δραστηριότητα του υπομισθωτή έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως εάν έχει ανασταλεί ή όχι η δραστηριότητα του υπεκμισθωτή/μισθωτή. Σε αυτή την περίπτωση ο υπομισθωτής πρέπει να κάνει έγγραφη δήλωση με την οποία να ζητεί την παράταση τόσο προς τον υπεκμισθωτή όσο και προς τον εκμισθωτή.

Η παράταση της διάρκειας της μίσθωσης λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αναπλήρωση του χρόνου αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις στα μέρη της σύμβασης επαγγελματικής μίσθωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή