Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τα ομόλογα της Ευρωζώνης

Οι ΗΠΑ παρέσυραν σε άνοδο τα ομόλογα της Ευρωζώνης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ισχυρό sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης «μεταδόθηκε» από τις ΗΠΑ, μετά την εκτόξευση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,76% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη τη στιγμή που πολλές χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση του δανεισμού τους από τις αγορές. Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα, η άνοδος των αποδόσεων δεν φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο χάρη στην πολύ καλή διαχείριση αλλά και στο ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους.

Οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ, τη Δευτέρα, ότι έως τα μέσα Απριλίου το 90% των ενηλίκων θα μπορεί να εμβολιαστεί καθώς και οι προσδοκίες ότι το νέο πακέτο τόνωσης των υποδομών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους 3 δισ. δολ., θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν σε ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, κάτι που για μία ακόμη φορά μεταδόθηκε γρήγορα στην Ευρωζώνη. Η αλλαγή στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ανεβάσει, όπως και είχε προαναγγείλει, τους ρυθμούς αγορών τίτλων υπό το πρόγραμμα PEPP, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Η απόδοση στα 10ετή γερμανικά ομόλογα εκτοξεύθηκε έτσι σε υψηλό δύο εβδομάδων και στο -0,27%, με άνοδο της τάξεως του 24% μέσα σε ένα διήμερο, ενώ η απόδοση στα 10ετή γαλλικά ομόλογα πενταπλασιάστηκε, στο -0,028%. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στα ομόλογα της Ευρωζώνης του Νότου, με την Ελλάδα ωστόσο να δέχεται τις μικρότερες. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,9% και κατά 4%, ενώ το 15% άγγιξε η αύξηση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών τίτλων το διήμερο (στο 0,702%) και το 38% εκείνη των πορτογαλικών ομολόγων (στο 0,251%).

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ρυθμοί αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αρκούν για να ασκήσουν πτωτική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης. Την τελευταία εβδομάδα οι αγορές υπό το PEPP διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. ευρώ έναντι 21 δισ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα, τη στιγμή που ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων αγορών της ΕΚΤ, πριν προχωρήσει στην αύξηση του ρυθμού τους, κινούνταν στα 14 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμούν, θα πρέπει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει αυτή τη δέσμευσή της πέραν του β΄ τριμήνου, κάτι που θα οδηγήσει σε… μηδενισμό του φακέλου του PEPP αρκετά νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022.

Η άνοδος του κόστους χρηματοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης σίγουρα δεν αποτελεί «καλό νέο» για τις κυβερνήσεις, με αρκετές να οδηγούνται ήδη σε αύξηση του δανεισμού τους για φέτος, λόγω της παράτασης των lockdowns και της ακόμα αργής πορείας του εμβολιασμού, που μεταθέτουν για αργότερα την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τον δανεισμό από τις αγορές στο σύνολο του έτους εγκρίνοντας 60 δισ. ευρώ επιπλέον χρέους για το σύνολο του 2021, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται σύντομα από την Ιταλία –που ήδη ο συνολικός δανεισμός της από τις αγορές φέτος αγγίζει το 25% του ΑΕΠ της–, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο ΟΔΔΗΧ δεν ανησυχεί για την άνοδο των ελληνικών αποδόσεων. Αλλωστε, παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί το 10ετές, πριν από την πανδημία κινούνταν με απόδοση 1,18%. Παράλληλα, στόχος όλων των εξόδων στις αγορές είναι να γίνονται κάτω του μέσου μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού (με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του ESM), το οποίο διαμορφώνεται κοντά στο 3,3%. Παράλληλα, υπάρχει ήδη από το 2018 ένα χαρτοφυλάκιο συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων (interest rate swaps), ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου δηλαδή, ύψους 53 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως εάν οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα αυξηθούν και κατά 1%, για παράδειγμα, αυτό θα σημαίνει κέρδος για την Ελλάδα. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες –στο 10% του ΑΕΠ–, ενώ των περισσότερων χωρών στην Ευρωζώνη είναι περίπου 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή