Οι δύο πλευρές της «ήσυχης» Βενετίας

Οι δύο πλευρές της «ήσυχης» Βενετίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι σχεδόν άδεια. Υπό κανονικές συνθήκες, το ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης σφύζει από τουρίστες. Η πανδημία ρίχνει, ωστόσο, τη σκιά της και στη Βενετία, η οποία ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Και όμως, μοιάζει εξωπραγματικό, όπως λέει ο Μάρκο Γκασπαρινέτι, μέλος οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών της Βενετίας: «Τον θόρυβο της τουριστικής καθημερινότητας έχουν διαδεχθεί οι φυσικοί ήχοι ενός πρωινού». Την ώρα που μερικοί Βενετσιάνοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της απότομης διακοπής της τουριστικής κίνησης, πολλοί επιχειρηματίες, γονδολιέρηδες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν για το μέλλον, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν κάθε χρόνο τη Βενετία για να απολαύσουν τη γέφυρα του Ριάλτο, την πλατεία του Αγίου Μάρκου και τα γραφικά κανάλια.

Το 2019 είχαν επισκεφθεί συνολικά την περίφημη ιταλική πόλη 13 εκατομμύρια τουρίστες – μία χώρα ολόκληρη. Μια Κυριακή στις αρχές Μαρτίου αφίχθησαν στη Βενετία μόλις 25.000 άνθρωποι, αριθμός ασύγκριτα μικρότερος από εκείνους που είναι συνηθισμένοι την άνοιξη. Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην πόλη με κρουαζιερόπλοια. Ο Μάρκο Γκασπαρινέτι τονίζει ότι η Βενετία δεν αντέχει τόσο μαζικό τουρισμό και σε καμιά περίπτωση τόσο μεγάλα πλοία μέσα στη λιμνοθάλασσα. Προ ετών, με αυτά κατά νουν, συστάθηκε πρωτοβουλία με το σύνθημα «No Grandi Navi» – «Οχι μεγάλα πλοία», η οποία διαμαρτυρόταν για τον μαζικό τουρισμό και τα τεράστια κρουαζιερόπλοια, που μολύνουν το περιβάλλον και καταστρέφουν με τα κύματα, που προκαλούν, τα θεμέλια ιστορικών κτιρίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα υπουργεία Υποδομών και Τουρισμού της Ιταλίας εξέδωσαν ανακοίνωση, βάσει της οποίας τα κρουαζιερόπλοια θα ελλιμενίζονται προσωρινά μακριά από το ιστορικό κέντρο. Παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία προκήρυξαν διαγωνισμό ιδεών, έτσι ώστε να επιλυθεί μια για πάντα το πρόβλημα των διερχομένων πλοίων από τη Βενετία.

Αν και η ησυχία και ο μη συνωστισμός είναι στοιχεία που απολαμβάνουν πολλοί κάτοικοι της πόλης, ωστόσο, η τοπική οικονομία δέχεται πλήγματα, μιας και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Σήμερα τα ξενοδοχεία ανοίγουν μόνον αν υπάρχει ζήτηση, λένε εκπρόσωποι του συνδέσμου ξενοδόχων της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι ο τζίρος τους μειώθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2019 κατά 85%. Οι ίδιοι ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα. Η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά πολλούς επιχειρηματίες της Βενετίας, αλλά τα ποσά δεν επαρκούν, όπως λέει, διαμαρτυρόμενος ο Μάρκο Παολίνο, ιδιοκτήτης του διάσημου Caffè Florian στη πλατεία του Αγίου Μάρκου. Οι ζημίες του πέρυσι ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ και η κρατική βοήθεια έφθασε μόλις τις 120.000 ευρώ. «Η Βενετία χρειάζεται τουρισμό για να επιζήσει», λέει ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφέ, που μετράει 300 χρόνια ζωής, τονίζοντας ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να επιβιώσουν όσοι ζουν από τις δραστηριότητες του κλάδου αυτού. Η πόλη των Δόγηδων, πάντως, είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στον τουρισμό και επιδιώκει από κοινού με τη Φλωρεντία να αναπτύξει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, όπως, λόγου χάριν, να ελέγχει πιο αυστηρά τις κρατήσεις διαμερισμάτων μέσω δημοφιλών τουριστικών ιστοσελίδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή