Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για μεταβίβαση ακινήτου με δύο πιστοποιητικά

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ για μεταβίβαση ακινήτου με δύο πιστοποιητικά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι πολιτειακοί παράγοντες, προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της γραφειοκρατίας που συνοδεύει πλέον τη διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτου, θέλησε να περιγράψει με τη μορφή «πρωταπριλιάτικου αστείου» η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων πρότεινε την ενοποίηση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που καλείται να συγκεντρώσει σήμερα ο πωλητής ενός ακινήτου, σε δύο βασικά έγγραφα που θα εκδίδονται από το υπ. Οικονομικών και το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το μεν υπ. Οικονομικών θα εκδίδει το «ενιαίο πιστοποιητικό ενημερότητας», το οποίο θα καλύπτει φορολογική, ασφαλιστική και δημοτική ενημερότητα, τη δήλωση περί μη οφειλής ΕΝΦΙΑ, φόρου κληρονομιάς/γονικής παραχώρησης για τον υπολογισμό και την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Αντίστοιχα, το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εκδίδει το «ενιαίο πιστοποιητικό νομιμότητας», το οποίο θα καλύπτει την πολεοδομική νομιμότητα του προς μεταβίβαση ακινήτου και συγκεκριμένα τη βεβαίωση δήλωσης στο κτηματολόγιο/κτηματογράφηση και μη δασικού χαρακτήρα, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και τη βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ανέφερε ότι «αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας των μεταβιβάσεων, η χώρα θα αρχίσει πλέον να διώχνει τους ξένους επενδυτές, που έχουν επιστρέψει στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις και από τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, ώστε να καταργηθούν και κάποια έγγραφα. Ας γίνονται και υπεύθυνες δηλώσεις μεταξύ των υπευθύνων», σημειώνει ο κ. Παραδιάς.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «με την έκδοση των δύο αυτών πιστοποιητικών ενημερότητας και νομιμότητας και τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις των πωλητών που θα τα συνοδεύουν, θα ολοκληρώνεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης» τον οποίο θα χειρίζεται ο συμβολαιογράφος, ο οποίος και θα καλεί τους συμβαλλομένους για την υπογραφή του μεταβιβαστικού συμβολαίου. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η ταχύτητα στις μεταβιβάσεις, με την ΠΟΜΙΔΑ να εκτιμά ότι ο απαιτούμενος χρόνος θα μειωθεί σε περίπου έξι έως οκτώ εργάσιμες ημέρες, δηλαδή μέχρι και δύο εβδομάδες, έναντι των περίπου δύο-τριών μηνών που απαιτούνταν μέχρι και την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Σήμερα, που η ομαλότητα αυτή έχει ανατραπεί, επί της ουσίας οι μεταβιβάσεις γίνονται με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή