Στο 17% ανήλθε η ανεργία των νέων στην Ευρώπη

Στο 17% ανήλθε η ανεργία των νέων στην Ευρώπη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζόρδι Bάτλο, 24 ετών από τη Βαρκελώνη, απόφοιτος Οικονομικών και Μηχανολογίας, θυμάται τις εκατοντάδες αιτήσεις για δουλειά που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες: «Εχω χάσει σχεδόν τον αριθμό», λέει χαρακτηριστικά στην Deutsche Welle. Ο Βάτλο ανήκει στα εκατομμύρια νέους πτυχιούχους σε όλη την Ευρώπη, που αγωνίζονται για επαγγελματική αποκατάσταση σε μια αγορά εργασίας που έχει φθάσει στα όριά της. Η ανεργία των νέων στην Ευρώπη ανέρχεται πλέον στο 17% – το διπλάσιο σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την Eurostat. Τον Οκτώβριο του 2020, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι μια ολόκληρη γενιά νέων Ευρωπαίων κινδύνευε να μείνει πίσω, διότι πολλοί εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το 2020 σε τσουνάμι αιτήσεων για ανοικτές θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν έβρισκαν τελικά ανταπόκριση.

Ετσι οι νέοι απόφοιτοι που προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αποτελούν μία από τις περισσότερο πληττόμενες ομάδες την περίοδο του κορωνοϊού. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη, η 23χρονη Tζόρτζια Μπαρνς κάθεται στο παιδικό της δωμάτιο στο Δουβλίνο. Από τότε που αποφοίτησε από τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University College του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 2020, αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση με τον συνομήλικό της από τη Βαρκελώνη: «Οταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό, σκέφτηκα: Εντάξει, θα βρω δουλειά όταν αποφοιτήσω. Τώρα έχω μια μερική απασχόληση με πολύ μικρό μισθό. Δεν είμαι ακριβώς εκεί όπου ήλπιζα να βρίσκομαι». Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που αναζητούν εργασία στην Ε.Ε. ή είναι υποαπασχολούμενοι αυξήθηκε κατά 5% από πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat. Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στην Ισπανία και στην Ιταλία. Ενα πρόβλημα που εντοπίζουν επίσης οι ειδικοί στον χώρο ευρέσεως εργασίας, όπως ο Ολιβερ Τσίζεκ από την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Deloitte της Γερμανίας, είναι ότι τη χρονιά της πανδημίας είχε εκτοξευθεί ο αριθμός των αιτήσεων για εύρεση εργασίας. Η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή