Μέτρα στήριξης των ατόμων με αυτισμό

Μέτρα στήριξης των ατόμων με αυτισμό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μέτρα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ατόμων με αυτισμό σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης δράσεων για τα άτομα με αναπηρία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την εφαρμογή, εντός του έτους, προγράμματος πρόωρης ανίχνευσης του αυτισμού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος επιδοτούμενης απασχόλησης για 200 αυτιστικούς συμπολίτες μας, το 2022.

«Ο αυτισμός είναι ένα εν πολλοίς άγνωστο πεδίο, μια “αόρατη” αναπηρία», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο ειδικής διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, για να συμπληρώσει ότι, όπως δείχνουν μελέτες, «ένας στους 150 πολίτες έχει θέματα που σχετίζονται με το ευρύτατο φάσμα του αυτισμού. Οι αριθμοί είναι επιτακτικοί και αναδεικνύουν την ανάγκη να παρέμβουμε οργανωμένα ως πολιτεία για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους».   

Οι δύο σχετικά άμεσες πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο για τον αυτισμό είναι ένα πρόγραμμα ανίχνευσης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος μέσω προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα, που θα «τρέξει» το 2022.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδίου για τον αυτισμό, που είναι οι εξής:

1. Πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες που θα ενσωματώνεται στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

2. Εκπόνηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένων για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στοχευμένη διασύνδεση των ατόμων αυτών με την αγορά εργασίας.

3. Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή