ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν 8% οι πωλήσεις Ι.Χ. στις ΗΠΑ

Αυξήθηκαν 8% οι πωλήσεις Ι.Χ. στις ΗΠΑ

Υψηλότερες πωλήσεις εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι General Motors, Toyota και οι λοιπές  αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ, διότι επωφελήθηκαν από την ισχυρότερη ζήτηση για Ι.Χ. και φορτηγά, η οποία εκδηλώθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν ξέσπασε η πανδημία και η οικονομία διακόπηκε. Τότε είχε περιοριστεί και η παραγωγή, αλλά και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων είχαν κλείσει. Με τα τωρινά δεδομένα, οι πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν περισσότερο από 8% το τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το κέρδος αποτυπώνει την αναθέρμανση της αγοράς χάρις στο ότι αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην προ πανδημίας καθημερινότητά τους. Η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τον προβληματισμό και την ανησυχία ως προς την προσφορά σε αμάξια λόγω της έλλειψης ημιαγωγών –εξαρτήματος ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία– ώθησε τους ενδιαφερομένους να σπεύσουν να αγοράσουν.

«Καλή χρονιά»

Οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου είτε εναρμονίστηκαν είτε ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέβλεπαν μικρότερα τριμηνιαία έσοδα λόγω των καταστροφικών επιδόσεων το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Και άλλωστε, όταν όλα έχουν διαλυθεί, άλλος δρόμος πέρα από την άνοδο δεν υπάρχει. «Ολα είναι καλά επειδή ο Μάρτιος του 2020 ήταν μια συντριβή», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζούντιθ Γουίλερ, αντιπρόεδρος της ιαπωνικής Νissan, υπεύθυνη για τις πωλήσεις των ΗΠΑ. «Για το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας περιμένουμε να είναι μια πολύ καλή χρονιά». Οι πωλήσεις της GM αυξήθηκαν κατά 3,9% το τρίμηνο στο πλαίσιο της αμερικανικής αγοράς λόγω της έντονης ζήτησης για σπορ αυτοκίνητα, όπως το μεσαίο Chevrolet Traverse και το μεγαλύτερο Cadillac Escalade. Το γεγονός πως έδειξαν ανθεκτικότητα οι πωλήσεις των εν λόγω μοντέλων ήταν και ο λόγος που αντισταθμίστηκαν οι χαμηλότερες πωλήσεις όπως αυτές των SUV Chevy Equinox και GMC Terrain – οι πωλήσεις τους δέχθηκαν πλήγμα και λόγω της διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων στο Οντάριο και στο Μεξικό σε προσωρινή βάση. H GM παρά την έλλειψη ημιαγωγών, η οποία την οδηγεί στο κλείσιμο μονάδων, αναμένει μια χρονιά με σταθερή ανάπτυξη και συνολικές πωλήσεις στα 16,7 εκατομμύρια οχήματα, επίπεδα άνω του μέσου όρου των εκτιμήσεων των αναλυτών για 16,5 εκατομμύρια αμάξια. «Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω των κινήτρων, των αυξανόμενων εμβολιασμών και του προοδευτικού ανοίγματος της οικονομίας», δήλωσε η Ελέον Μπάκμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της GM.

Από πλευράς του, ο ιταλοαμερικανικός όμιλος της Stellantis, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γνωστή ως Fiat Chrysler, σημείωσε αύξηση 5% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, εν συγκρίσει με την οριακή ενίσχυση των πωλήσεων της Ford Motor κατά 0,6%. Και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελήθηκαν από την έντονη ζήτηση για αγροτικά οχήματα και αυτοκίνητα πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια ημιαγωγών υποχρεώνει τις αμερικανικές εταιρείες να περιορίσουν προσωρινά την παραγωγική τους δραστηριότητα, εξ ου και την περασμένη εβδομάδα η Stellantis είπε πως θα κλείσει τα μισά από τα εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική και η Ford δήλωσε την Τετάρτη ότι αναγκάζεται να παύσει τη λειτουργία δύο μονάδων. Πάντως, οι πωλήσεις της ιαπωνικής Toyota στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια υγιή αύξηση το πρώτο τρίμηνο κατά 22% σε 603.066 μονάδες, ενώ ειδικά τον μήνα Μάρτιο το ποσοστό εκτινάχθηκε 87% εν συγκρίσει με το 2020 και το αντίστοιχο διάστημα. Τέλος, ιδιαίτερα δελεαστικά για το καταναλωτικό κοινό αποδείχθηκαν τα μοντέλα πολλαπλών δραστηριοτήτων RAV4 και το δημοφιλές μεσαίου μεγέθους φορτηγό Tacoma.