ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό κατάστημα κινητών… ξέχασε να δηλώσει έσοδα 7 εκατ.

Ηλεκτρονικό κατάστημα κινητών… ξέχασε να δηλώσει έσοδα 7 εκατ.

Αδήλωτα εισοδήματα ύψους 7 εκατ. ευρώ από την πώληση κινητών τηλεφώνων εντόπισε το ΣΔΟΕ σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται μέσω του Διαδικτύου (e-shop), με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να ανέρχονται σε 1,6 εκατ. ευρώ. Κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό. Ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών της ελεγχόμενης επιχείρησης. Από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν αδήλωτες εισπράξεις, το 2020, άνω των 7.000.000 ευρώ, με τον αναλογούντα ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε να υπολογίζεται σε ποσό άνω του 1.600.000 ευρώ.

Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων νομικών και φυσικών προσώπων καθώς και οι προς απόδοση σε αυτούς αντικαταβολές από τη συνεργαζόμενη εταιρεία ταχυμεταφορών και ενημερώθηκε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό λοιπών υποκρυπτόμενων προσώπων που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα και την πιθανή σχέση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων. Εκτιμάται ότι η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Επίσης, κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία διαπιστώνεται ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία, με αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου και ταχυμεταφορών, και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα υπερέβαινε κατά πολύ, για καθεμία από αυτές, τα όρια υποχρέωσης σύστασης ελληνικού υποκαταστήματος και έκδοσης ελληνικού ΑΦΜ. Συνολικά ο κύκλος εργασιών για τις τρεις επιχειρήσεις στη χρήση του 2020 ξεπερνάει την αξία του 1.000.000 ευρώ, με απώλεια εσόδων (ΦΠΑ) για το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται άνω των 240.000 ευρώ.