Ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων σε Ευρώπη και Βρετανία

Ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων σε Ευρώπη και Βρετανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακό ξεκίνημα έκαναν φέτος οι ευρωπαϊκές αγορές νέου κρατικού χρέους, με ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων, που διέψευσε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις πως ο εκτεταμένος δανεισμός θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, που διατηρεί αρχεία από το 2000, οι κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες είχαν το δυναμικότερο πρώτο τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς στο σύνολο της Ευρώπης και της Βρετανίας οι κυβερνήσεις άντλησαν συνολικά ποσό αντίστοιχο των 150 δισ. δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότατη παρά τη μεγάλη προσφορά ομολόγων και τις μαζικές πωλήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο. Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για την πρωτογενή αγορά χρέους σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει καθησυχάσει κάθε προβληματισμό των κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο μιας σημαντικής αύξησης του κόστους του δανεισμού τους.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζέιμι Στέρλινγκ, αναλυτής κρατικού χρέους, υπερεθνικού χρέους και υπηρεσιών στην BNP Paribas, τόνισε πως «ο όγκος των αγορών ήταν απίστευτος, καθώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η πρωτογενής αγορά χρέους γνώρισε πραγματικά την πιο καυτή περίοδο». Πράγματι, οι πρώτοι μήνες του έτους, που έτσι κι αλλιώς καταγράφουν συνήθως μεγάλη κινητικότητα στις αγορές κρατικού χρέους, φέτος είχαν ακόμη μεγαλύτερη κίνηση επειδή τα υπουργεία Οικονομικών έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους προσφέρεται ο δανεισμός προτού αυξηθεί το κόστος. 

Οι κυβερνήσεις εξέδωσαν περισσότερο κοινοπρακτικό χρέος από οποιοδήποτε άλλο τρίμηνο εκτός εκείνου της άνοιξης του περασμένου έτους, όταν οι οικονομίες τους βυθίζονταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Το χρέος της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ της αυξήθηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους στο 97% από το 86% στο οποίο βρισκόταν πριν. Και βέβαια μέχρι πρότινος επικρατούσε ανησυχία για το κατά πόσον θα μπορούσε η αγορά να απορροφήσει τόσο μεγάλες εκδόσεις νέων ομολόγων και σε υψηλές τιμές. Η μέση απόδοση των κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων της Ευρωζώνης από τον Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 0,75%. Υποχώρησε εν ολίγοις από το 0,94% στο οποίο κυμαινόταν η μέση απόδοση τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BNP Paribas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή