ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία προκαλεί μεγάλη έλλειψη πλαστικών συσκευασιών

Η πανδημία προκαλεί μεγάλη έλλειψη πλαστικών συσκευασιών

Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω πανδημίας επηρεάζουν και την παραγωγή συσκευασιών για τα τρόφιμα, ειδικά εκείνων που κατασκευάζονται από συνθετικές πρώτες ύλες και πλαστικό. Αλλωστε, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, το πόσο ευάλωτες είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας έγινε σαφές αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Δυσκολίες υπάρχουν ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων όπως οι πλαστικές μεμβράνες, με τις οποίες προστατεύονται τυριά και κρέατα στα σούπερ μάρκετ. Λόγου χάριν, για τη παραγωγή μιας μεμβράνης οι μικρομεσαίες γερμανικές εταιρείες συσκευασίας εξαρτώνται από ύλες όπως η νάφθα, ενδιάμεσο προϊόν διύλισης του πετρελαίου. Κατά συνέπεια ακόμα και στην παραγωγή αυτού του προϊόντος στη Γερμανία παίζουν καθοριστικό ρόλο εταιρείες πετρελαιοειδών και χημικές βιομηχανίες με έδρα στη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. 

Η Μάρα Χάνκερ, εκπρόσωπος και διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Ενωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας (Ι.Κ.) εξηγεί: «Οι βιομηχανίες παραγωγής συσκευασιών είναι δικτυωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, η εξάρτηση από παραγωγούς πρώτων υλών είναι μεγάλη. Αν κάπου παρουσιαστούν για κάποιο λόγο προβλήματα, τότε καθυστερεί η όλη διαδικασία. Οι περισσότερες μονάδες στη Γερμανία δηλώνουν στην παρούσα φάση ικανοποιημένες, εφόσον είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στη ζήτηση».

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σημείωσαν άνοδο οι τιμές σημαντικών συνθετικών υλών για τη βιομηχανία πλαστικών, όπως π.χ. η πολυαιθυλίνη, η οποία είναι πλέον πιο ακριβή κατά 35%, ενώ το κόστος της πολυουρεθάνης αυξήθηκε το τελευταίο εξάμηνο κατά 50%. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ενωσης Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασίας αποδίδει την έλλειψη πρώτων υλών στην πανδημία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα εμφανή στην παραγωγή συσκευασιών για τρόφιμα αλλά και στον ιατρικό τομέα. Οπως επισημαίνει η Μάρα Χάνκερ, «υπάρχουν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό των γερμανικών εταιρειών με διογκωμένη πολυστερόλη, το γνωστό φελιζόλ, χάρη στο οποίο μεταφέρονται ασφαλώς και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το σύστημα της αλυσίδας εφοδιασμού με συνθετικές ύλες να επιστρέψει σε ρυθμούς προ πανδημίας. «Η πλειονότητα των εταιρειών-μελών μας θεωρεί ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί το νωρίτερα το φθινόπωρο», καταλήγει η κ. Χάνκερ.