Το G20 αποφάσισε να παρατείνει το μορατόριουμ στο χρέος των φτωχών χωρών

Το G20 αποφάσισε να παρατείνει το μορατόριουμ στο χρέος των φτωχών χωρών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση στο «πάγωμα» του χρέους των φτωχότερων χωρών αποφάσισε χθες η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20), προκειμένου να τις διευκολύνει να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Σε σχετική ανακοίνωση, το G20 τόνισε πως παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους το σχετικό μορατόριουμ που πρότεινε τον Μάιο του περασμένου έτους και το οποίο επρόκειτο να λήξει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είχε ήδη παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την απόφαση ο προεδρεύων του G20 και υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ντανιέλε Φράνκο, τόνισε πως με την περαιτέρω παράταση του μορατόριουμ θα δοθεί στις φτωχές χώρες η δυνατότητα να επιστρατεύσουν περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως πρόκειται για την τελευταία παράταση της πρωτοβουλίας αυτής που πήρε το G20 εν μέσω της πανδημίας.

Η πρωτοβουλία καλύπτει 46 χώρες που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση από τις συνολικά 73 επιλέξιμες χώρες. Προβλέπει την αναβολή στην αποπληρωμή χρέους που συνολικά ανέρχεται στα 12,5 δισ. δολάρια και έχει συναφθεί ως επί το πλείστον με διμερείς συμφωνίες. Πρόκειται για χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν σε χρονοδιάγραμμα έως έξι ετών από τη στιγμή που θα εκπνεύσει το χρονικό διάστημα του μορατόριουμ.

Πολιτικοί αναλυτές και οργανώσεις υπέρ της διαγραφής χρέους των φτωχών χωρών επιμένουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών, καθώς αυτά έχουν οξυνθεί περαιτέρω εξαιτίας της πανδημίας. Στις αρχές της εβδομάδας, άλλωστε, το ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι φτωχές χώρες θα χρειαστεί να δαπανήσουν περίπου 250 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και άλλα 250 δισ. δολάρια για να μειώσουν τη φτώχεια. Σχολιάζοντας την απόφαση του G20, ο Ντέιβιντ Μακνέιρ, διευθυντής της οργάνωσης ONE Campaign που διεξάγει εκστρατεία για την καταπολέμηση της φτώχειας, τόνισε πως «θα διευκολύνει σίγουρα τις χώρες που αντιμετωπίζουν ακραία διλήμματα όπως το αν θα αποπληρώσουν τα χρέη τους ή θα αντιμετωπίσουν την πανδημία, καθώς τους προσφέρει κάποια ανάσα». 

Ο ίδιος προσέθεσε, ωστόσο, πως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό η βοήθεια που παρέχεται στις φτωχές χώρες αν ληφθούν υπ’ όψιν τα σοβαρά οικονομικά τους προβλήματα.

Εξάλλου οι χώρες-μέλη του G20 συντάχθηκαν χθες με άλλους διεθνείς οργανισμούς που υποστηρίζουν την αύξηση κατά 650 δισ. δολάρια των λεγόμενων «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» του ΔΝΤ (SDRs), των κεφαλαίων που διατηρούνται στο Ταμείο ως αποθεματικό για να αντλήσουν από αυτά οι χώρες σε έκτακτη ανάγκη. Η σχετική πρόταση ήταν πέρυσι ανάμεσα στις πολλές για τις οποίες είχε προβάλει βέτο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Εκτοτε, όμως, η Ουάσιγκτον έχει αναθεωρήσει τη στάση της και υπό τον νέο πρόεδρο τάσσεται υπέρ της αύξησης των εν λόγω ειδικών κεφαλαίων όπως, άλλωστε, και η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7). Μετά την ανακοίνωση του G20 η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε πως θα προτείνει την αύξηση των SDR τον Ιούνιο και εξέφρασε την ελπίδα πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο. 

Προειδοποίησε, άλλωστε, για μία ακόμη φορά ότι οι φτωχές χώρες κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους, καθώς στις περισσότερες οι εμβολιασμοί καθυστερούν πάρα πολύ, ενώ οι οικονομίες τους εξακολουθούν να χειμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας όταν οι ανεπτυγμένες οικονομίες ανακάμπτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή