Φρένο στο «τσουνάμι» αιτήσεων για έργα ΑΠΕ ζητάει ο ΑΔΜΗΕ

Φρένο στο «τσουνάμι» αιτήσεων για έργα ΑΠΕ ζητάει ο ΑΔΜΗΕ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αδιέξοδο της αγοράς των ΑΠΕ επιβεβαίωσε μία ημέρα μετά τη γερμανική ABO Wind και ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του Διαχειριστή o oποίος καλείται να αξιολογήσει τις αιτήσεις για την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με το σύστημα σε νέα έργα. «Δεν είναι ορθολογικό να δημιουργείται ένα “τσουνάμι” αιτήσεων χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς της πολιτείας να το διαχειριστεί σε εύλογους χρόνους», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις για τις καθυστερήσεις στην έκδοση όρων σύνδεσης, που αποδίδονται στον ΑΔΜΗΕ, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας στη χρήση του 2020. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έναν όγκο αιτήσεων για έργα συνολικής ισχύος 4-5 GW που έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ, εκ των οποίων τα 3 GW, περίπου 3.000 αιτήσεις, αφορούν μικρά έργα, η αξιολόγηση των οποίων για όρους σύνδεσης βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου έχει προτεραιότητα. «Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο, μέσα σε πέντε μήνες κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 3.000 μικρά έργα, όσα είχαν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα 20ετίας», είπε ο κ. Μάργαρης, θέμα που συνέδεσε με τη μη υποχρέωση των επενδυτών να αποδείξουν την οικονομική φερεγγυότητά τους, και μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα, επισημαίνοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΝ. 

Φρένο στο «τσουνάμι» αιτήσεων  για έργα ΑΠΕ ζητάει ο ΑΔΜΗΕ-1

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε επίσης γνωστό ότι η υλοποίηση των έργων διασύνδεσης των νησιών θα συνοδευθεί με αυξήσεις των τελών χρήσεων για τους καταναλωτές. «Θα υπάρξουν αναπόφευκτα κάποιες αυξήσεις, αλλά όχι σημαντικές, στα τιμολόγια ρεύματος», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ Ιάσων Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτές θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τις μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ. Οι πρώτες αυξήσεις των διασυνδέσεων θα περάσουν στους καταναλωτές μέσα στο 2021, έτος που ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ανακτήσει μέσω των λογαριασμών ρεύματος 211 εκατ. ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του 2020, στα οποία καταγράφεται ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας σε επαναλαμβανόμενη βάση, αύξηση των συνολικών εσόδων και ρεκόρ στην αύξηση επενδύσεων, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 81,5 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 456,9 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,8%, στα 286,7 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA ανήλθαν στα 210,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 6,1% σε ετήσια βάση, έναντι 224,1 εκατ. ευρώ το 2019. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 202,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 14,7% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2019. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στη χρήση του 2020 ανήλθαν σε 84,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,6%, έναντι 105,6 εκατ. το 2019, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 81,1 εκατ. ευρώ έναντι 78,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 3,1%. 

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει στους μετόχους της τη διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2020, που αντιστοιχεί στο ποσό των 42,07 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή