Μπαράζ πληρωμών από το Δημόσιο το επόμενο 20ήμερο

Μπαράζ πληρωμών από το Δημόσιο το επόμενο 20ήμερο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν από χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας πληρωμές για εκατομμύρια δικαιούχους συντάξεων και επιδομάτων, συνταξιούχους, ανέργους αλλά και εργαζομένους.

Κατά την τρέχουσα εβδομάδα πληρώνονται επιδόματα ανεργίας και δώρο Πάσχα από τον ΟΑΕΔ σε 433.000 ανέργους. Συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή 16 Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξής καταβολές: 

  • 80 εκατ. ευρώ σε 370.000 δικαιούχους για την πληρωμή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων. Από το ποσό αυτό, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν δώρα Πάσχα και προκαταβολές ανεργίας.
  • 40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 14 εκατ. ευρώ αφορούν σε 31.000 δικαιούχους που συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
  • 500.000. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • Υπογραμμίζεται πως το ποσό καταβάλλεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Επίσης, μέχρι την Παρασκευή 16 Απριλίου από τον e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθούν πληρωμές 12,5 εκατ. ευρώ εφάπαξ και λοιπές παροχές σε χρήμα.
Συντάξεις

Πριν από τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Μαΐου από τον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι, όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι συντάξεις του πρώην ΙΚΑ θα πιστωθούν σε δύο δόσεις, ανάλογα με τον ΑΜΚΑ των συνταξιούχων. Αναλυτικά, βάσει του προγραμματισμού, οι ημερομηνίες πληρωμών είναι:

  • 23 Απριλίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • 26 Απριλίου 2021, Μεγάλη Δευτέρα, θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • 27 Απριλίου 2021, Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • 28 Απριλίου 2021, Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • 29 Απριλίου 2021, Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.
    Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις.
  • Μεγάλη Τετάρτη πληρώνεται το δώρο σε μισθωτούς και οι προκαταβολές συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, περιθώριο έως τη Μεγάλη Τετάρτη έχουν οι εργοδότες προκειμένου να καταβάλουν στους μισθωτούς το δώρο Πάσχα. Σε περίπτωση που εντός του 2021 ο μισθωτός έχει τεθεί σε αναστολή, ο εργοδότης καταβάλλει μόνο το μέρος που αντιστοιχεί στις ημέρες πραγματικής εργασίας του μισθωτού. Τις ημέρες αναστολής βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο, θα τις πληρώσει το Δημόσιο, πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τέλος, έχει προγραμματιστεί και η πληρωμή της πρώτης προκαταβολής σύνταξης 360 ή 384 ευρώ, αλλά και των αναδρομικών πολλών μηνών, σε 36.088 εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 31 Μαρτίου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή