ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για κούρσα ανάκαμψης στην Ευρώπη

Αισιοδοξία για κούρσα ανάκαμψης στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ευρώπη να σημειώνονται καθυστερήσεις στην εμβολιαστική διαδικασία, μπορεί να γίνονται επικοινωνιακά λάθη και αδεξιότητες, αλλά οι επενδυτές συμφωνούν και στοιχηματίζουν ότι βρισκόμαστε στον δρόμο εξόδου από την πανδημία. Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σημειώνουν υψηλά ρεκόρ, ενώ το ευρώ σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Οι προβλέψεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι αισιόδοξες και όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν σε επικείμενη ανάκαμψη των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τα ευρωπαϊκά ορυχεία και τις πετρελαϊκές ενώ όλοι οι κλάδοι εκτιμάται ότι θα σημειώσουν εκρηκτική ανάπτυξη, καθώς η παγκόσμια οικονομία τείνει να ιαθεί από την πανδημία. Και ο όμιλος Citigroup επισημαίνει πως οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί ως επί το πλείστον αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, ενώ είναι σπάνια περιστατικά οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω.

Οπως τονίζει η Ολγα Μπίτελ, αναλύτρια στην William Blair Investment Management, «δικαιολογημένα η αγορά προεξοφλεί ότι θα αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων», αλλά προσθέτει πως «η διαφορά αυτή τη φορά είναι η κλίμακα της ανάκαμψης, καθώς ειδικότερα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα γνωρίσουν τη μητέρα κάθε ανάκαμψης μέσα στα επόμενα χρόνια». Τα κέρδη σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές καταδεικνύουν ότι το κλίμα αλλάζει και από την επιφυλακτικότητα που είχαν εμπνεύσει οι καθυστερήσεις και οι παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca, στους εμβολιασμούς τώρα επικρατεί αισιοδοξία. Ολα δείχνουν πως η εμβολιαστική διαδικασία έχει μπει στον σωστό δρόμο. Η Γαλλία πέτυχε νωρίτερα τον στόχο της να εμβολιάσει 10 εκατ. ανθρώπους, ενώ η Γερμανία έχει διπλασιάσει τον ρυθμό των εμβολιασμών. Η γερμανική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές ενισχύεται, άλλωστε, από τη γενικότερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως η ανάκαμψη είναι ακόμη επισφαλής.

Η ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca συνδυάζεται με τον εντεινόμενο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πολύ η εκταμίευση των κεφαλαίων ύψους 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Προς το παρόν, πάντως, τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στις καταναλωτικές δαπάνες. Στη Βρετανία ανοίγουν τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια αλλά και τα μπαρ και τα εστιατόρια και η θερινή περίοδος αναμένεται να δείξει κατά πόσον οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να δαπανήσουν αρκετά για διακοπές και καινούργια ρούχα. Σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών τραπεζών, οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στη διάρκεια της πανδημίας αποταμίευση ύψους 180 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 208 δισ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του βρετανικού ΑΕΠ. Πρόκειται για πρωτοφανή επίπεδα αποταμίευσης σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του περασμένου έτους όταν η Βρετανία βυθιζόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τα βρετανικά νοικοκυριά αποταμίευσαν τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός τους. Πρόκειται για αύξηση κατά 18 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τώρα θα τα δαπανήσουν σε μπαρ και εστιατόρια τουλάχιστον τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. 

Σουηδία: ανάπτυξη 3,2%

Η οικονομία της Σουηδίας ανακάμπτει και ο ρυθμός ανάπτυξής της θα είναι υψηλότερος από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της σουηδικής κυβέρνησης, καθοριστικός παράγοντας στάθηκε ο μεταποιητικός της τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερα καλή εικόνα. Η Σουηδή υπουργός Οικονομικών, Μαγκνταλένα Αντερσον, ανέφερε χθες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,2% μέσα στο έτος, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη μόλις τον Δεκέμβριο ήταν για ανάπτυξη 3%. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, η επίσημη πρόβλεψη μιλάει τώρα για ανάπτυξη 3,8% που και πάλι είναι αναβαθμισμένη σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη για 3,7%. Συγκριτικά αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για την ανεργία, καθώς προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 8,7% φέτος και στο 7,9% το 2022. 

Σχολιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η κ. Αντερσον προέβλεψε πως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ της  μεγαλύτερης σκανδιναβικής οικονομίας θα έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Η ίδια τόνισε πως «η αντοχή της σουηδικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή». Καθοριστικοί παράγοντες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών υπήρξαν το γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος της χώρας, η εκτεταμένη ψηφιοποίηση της οικονομίας αλλά και η μάλλον χαμηλή εξάρτησή της από τον τουρισμό. Ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη σουηδική οικονομία είναι η πορεία του χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης με τον βασικό δείκτη να έχει καταγράψει από την αρχή του έτους σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με εκείνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.