Ράλι των κρυπτογραφημένων νομισμάτων και νέες προειδοποιήσεις για κινδύνους

Ράλι των κρυπτογραφημένων νομισμάτων και νέες προειδοποιήσεις για κινδύνους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριολεκτικό ράλι κάνουν τα κρυπτογραφημένα νομίσματα με τα δύο μεγαλύτερα να εκτινάσσονται χθες, καταγράφοντας νέα ρεκόρ και κατακτώντας όλο και περισσότερο τους επενδυτές. Το bitcoin σημείωσε άνοδο κατά 4,3% φτάνοντας στις 62.531 δολάρια, ενώ σε ανάλογα ανοδική πορεία κινήθηκε και το δεύτερο σε μέγεθος κρυπτονόμισμα, το Ethereum που με άλμα 3,3% έφτασε στις 2.212 δολάρια. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Τζέσε Πάουελ, διευθύνων σύμβουλος του Kraken, χρηματιστηρίου bitcoin, προειδοποιεί όσους έχουν ενθουσιαστεί πως «ίσως επίκειται κατάρρευση» των κρυπτογραφημένων αξιών. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο που εξετάζει την προοπτική της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο. Ο Τζέσε Πάουελ επισημαίνει πως δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα της αβεβαιότητας για το ενδεχόμενο επιβολής ρυθμίσεων στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Εχει προηγηθεί πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποχρεωθούν σε ελέγχους της ταυτότητάς τους όσοι διατηρούν ψηφιακά πορτοφόλια αν διενεργούν συναλλαγές άνω των 3.000 δολαρίων. Οπως τονίζει ο Τζέσε Πάουελ, «κάτι τέτοιο θα σκοτώσει τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους». Εχουν υπάρξει προειδοποιήσεις από πλευράς της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Ομοίως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει πως τα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα το bitcoin προσφέρονται για το «ξέπλυμα» χρήματος και γενικότερα για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων. Σε ό,τι αφορά το bitcoin, κερδίζει διαρκώς έδαφος καθώς αυξάνεται η λίστα των εταιρειών που το «αγκαλιάζουν». Την ίδια στιγμή το χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων Coinbase θα εισαχθεί σήμερα στον Nasdaq, με την αποτίμηση να κυμαίνεται στα 100 δισ. δολ.

Οι επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων χαιρετίζουν το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο και το θεωρούν σημαντικό ορόσημο για τη συγκεκριμένη αγορά έπειτα από χρόνια αμφιβολιών από τη Wall Street και τους ρυθμιστικούς φορείς. «Είναι η εξέλιξη μιας βιομηχανίας που συνήθιζε να βρίσκεται στο περιθώριο», δήλωσε ο Nick Jones, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του πορτοφολιού ψηφιακών νομισμάτων Zumo. «Πραγματικά θολώνει το τοπίο μεταξύ των ψηφιακών και των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων». Στο μεταξύ, οι Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να προσφέρουν στους πελάτες τους πρόσβαση σε επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Η Tesla Inc. νωρίτερα φέτος αποκάλυψε μια επένδυση 1,5 δισ. δολ. στο bitcoin και πιο πρόσφατα άρχισε να το αποδέχεται ως πληρωμή για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα.  Την ίδια ώρα οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αυξάνουν την εποπτεία και εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή