Εξαγορά αξίας 16 δισ. δολαρίων της Nuance από τη Microsoft

Εξαγορά αξίας 16 δισ. δολαρίων της Nuance από τη Microsoft

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία συμφωνία εξαγοράς ύψους 16 δισ. δολαρίων εκ μέρους του κολοσσού της Microsoft γίνεται φανερή η μέγιστη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη του αύριο. Ειδικότερα, με το εν λόγω τίμημα η εταιρεία απέκτησε τη Nuance, η οποία ειδικεύεται στις τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής, κάτι με ευρεία χρήση ειδικά στο πλαίσιο της κινητής τηλεφωνίας και της ασφάλειας, αλλά και σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως εκείνες στον χώρο της υγείας και όχι μόνον. Οπως αναφέρει το Associated Press, η κίνηση αυτή εξασφαλίζει στον όμιλο, τον οποίο συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, εντονότερη παρουσία στα νοσοκομεία και στην περίθαλψη εν γένει. Η τεχνολογία της Nuance μπορεί ευρέως να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική υπαγόρευση, αλλά και στη συνταγογράφηση. Η Microsoft θα καταβάλει 65 δολάρια ανά μετοχή, όπερ σημαίνει προσαύξηση της τάξεως του 23% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή. Οι δύο συμβαλλόμενες επιχειρήσεις αποτιμούν τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, στα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Nuance αποτελεί μια εταιρεία-σκαπανέα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην περίπτωση της Apple και της επινόησης και κατασκευής του ψηφιακού βοηθού Siri. Εκτοτε, πάντως, έχει στρέψει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της στην παροχή υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένου και ενός προϊόντος το οποίο δύναται να ακούει τι διαμείβεται στο εξεταστήριο μεταξύ ιατρών και ασθενών και να καταγράφει αυτομάτως τις συστάσεις των πρώτων. «Αυτή η κλινική καταγραφή, χωρίς την παρέμβαση φυσικού προσώπου», όπως επεξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σατιά Ναντέλα, «δίνει ελευθερία κινήσεων και χρόνο στους θεράποντες να επικεντρωθούν στους ασθενείς τους». Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πέραν της περίθαλψης η Nuance παρέχει και συναφή με την αναγνώριση της φωνής τεχνολογία σε άλλα προϊόντα, όπως αναφορικά με την ασφάλεια, όπου αναγνωρίζει και πιστοποιεί εξατομικευμένα φωνές και μπορεί να ανοίξει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. Επιπροσθέτως, διαθέτει στην πελατεία της αυτοματοποιημένα κέντρα πληροφοριών και κέντρα εξυπηρέτησης σε εταιρείες του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και άλλων κλάδων.

Ο διευθυντής του βραχίονα τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικού νέφους της Microsoft, Σκοτ Γκάθρι, δήλωσε στα αρχές της εβδομάδας ότι η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση της Nuance θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες χρήσεις, όπως λόγου χάριν το να μπορεί να μεταφράζει συνομιλίες μεταξύ χρηματοπιστωτικών συμβούλων και πελατών. Οι δύο εταιρείες είχαν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται από το 2019, ενώ η σχέση τους ωρίμασε και μέσα στην πανδημία, δίνοντας τη δυνατότητα στη Nuance να κομίσει την εμπειρία και τις υπηρεσίες συνταγογράφησης στην εφαρμογή τηλεϊατρικής μέσω του περιβάλλοντος τηλεδιάσκεψης και τηλε-συναντήσεων Microsoft Teams. Ο κολοσσός της Microsoft ανέφερε ότι η νέα επιχειρηματική  συμφωνία της θα διπλασιάσει τη δυνητική της αγορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπως, τέλος, παρατηρεί η αναλύτρια της Forrester, Κέιτ Λέγκετ, «με το να παντρέψεις τη Microsoft από τη μία και τη Nuance από την άλλη, δίνεται η δυνατότητα στην πρώτη να παρακολουθήσει την έκρηξη στην αγορά υπηρεσιών υγείας, η οποία τώρα ψηφιοποιείται και μετατοπίζεται στο λογισμικό νέφος». Μερικά από τα προϊόντα της Νuance, όπως τα Dragon Ambient eXperience, Dragon Medical One και PowerScribe, έχουν δομηθεί πάνω στην πλατφόρμα Azure της Microsoft και χρησιμοποιούνται από το 55% των φυσιάτρων και το 77% των ακτινολόγων, καθώς και από το 77% των κλινικών στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή