Deal συγχώνευσης μεταξύ Grab Holdings και Altimeter Growth

Deal συγχώνευσης μεταξύ Grab Holdings και Altimeter Growth

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη πλατφόρμα διασύνδεσης επιβατών και οδηγών καθώς και παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον στη νοτιοανατολική Ασία, Grab Holdings, εξασφάλισε συμφωνία συγχώνευσης με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία ειδικού σκοπού Altimeter Growth Corporation – αυτό της εξασφαλίζει μια αποτίμηση της τάξεως των 40 δισ. δολαρίων, ανοίγοντάς της παράλληλα τον δρόμο για την πολυπόθητη εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη συμφωνία στο πεδίο των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPAC), η οποία και φανερώνει τη φρενίτιδα στη Γουόλ Στριτ. Οι εν λόγω οντότητες έχουν σωρεύσει σχεδόν 99 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, ενώ το 2020 είχαν και πάλι τα κεφάλαιά τους φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 83 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στην Grab Holdings με έδρα τη Σιγκαπούρη και στην Altimeter Growth στη Σίλικον Βάλεϊ, την οποία υποστηρίζουν τα κεφάλαια Altimeter Capital, επενδυτές όπως οι Temasek Holdings, BlackRock, Fidelity International, καθώς και τα κεφάλαια Mubadala του Αμπου Ντάμπι και τα μαλαισιανά Permodalan Nasional, θα συνδράμουν με 4 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές τοποθετήσεις στην αρχική δημόσια εγγραφή.

Ταχεία ανάπτυξη

Το γενικό πρόσταγμα θα έχουν τα Altimeter Capital με τοποθέτηση κεφαλαίων 750 εκατ. δολαρίων. «Οι θεσμικοί επενδυτές με ενδιαφέρον για ασιατικές εταιρείες καταναλωτικών ειδών και παροχή υπηρεσιών στο καταναλωτικό κοινό επιδιώκουν ζωηρά να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους πέραν των λίγων που έχουν ήδη επιλέξει», επισημαίνει ο αναλυτής Βαρούν Μιτάλ, διευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στις αναδυόμενες οικονομίες της ΕΥ. Η δε Grab τόνισε πως η απόφασή της να κάνει εισαγωγή στο χρηματιστήριο βασίζεται στην πολύ δυναμική οικονομική της επίδοση το 2020. Και αυτό δείχνει πως αποδίδει καρπούς η στρατηγική του συνιδρυτή της, Αντονι Ταν, να αναζητήσει πεδία ανάπτυξης σε νέους κλάδους, να χρηματοδοτήσει τον τοπικό χαρακτήρα στις υπηρεσίες της Grab και να στοχεύσει σε οικονομίες με υψηλή ανάπτυξη, όπου και επένδυσε πολλά. Οπως ο ίδιος ανέφερε στο Ρόιτερς, τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει, θα χρησιμοποιηθούν για βελτίωση του τελευταίου τμήματος στην αλυσίδα παράδοσης ειδών και ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων ψηφιακής τραπεζικής και πληρωμών από το κινητό τηλέφωνο. Τέλος, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο 39χρονος Ταν δημιούργησε την Grab στη Μαλαισία τον Ιούνιο του 2012 με τον συμφοιτητή του στο Χάρβαρντ Ταν Χοόι Λινγκ και αμέσως επεκτάθηκε στις λοιπές χώρες της ΝΑ Ασίας. Οσο για την αποτίμησή της, αυτή πέρυσι ανερχόταν ελαφρώς πάνω από τα 16 δισ. δολάρια, αποζημιώνοντας τους πρώιμους επενδυτές της, όπως η ιαπωνική SoftBank και η κινεζική Didi Chuxing.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή