Εκτίναξη bitcoin, ύψος-ρεκόρ για τα ψηφιακά νομίσματα

Εκτίναξη bitcoin, ύψος-ρεκόρ για τα ψηφιακά νομίσματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ σημείωσε χθες το bitcoin, φτάνοντας στις 64.000 δολάρια για πρώτη φορά, καθώς ενισχύεται διαρκώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα, οδηγώντας τα σε μαζική άνοδο. Παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις το πρωί στην αρχή της συνεδρίασης όταν έφτασε κάποια στιγμή στις 64.869 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2,7%. Τον ενθουσιασμό των επενδυτών τροφοδότησε, άλλωστε, η αρχική δημόσια εγγραφή του Coinbase, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων αξιών, καθώς εκλαμβάνεται από την αγορά ως ένα ενδεχομένως καθοριστικό βήμα προς την ένταξη των κρυπτονομισμάτων στις κοινά αποδεκτές επενδύσεις. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι «λεγεώνες από επίδοξους αγοραστές ψηφιακών αξιών θα τοποθετηθούν στα κρυπτονομίσματα, που σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία έχουν εξελιχθεί σε μια βιομηχανία αξίας 2 τρισ. δολαρίων». Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μάτι Γκρίνσπαν, ιδρυτής του Quantum Economics, υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά για τον κλάδο και για τη νομιμοποίηση που συνεπάγεται στα μάτια των επενδυτών και των ρυθμιστικών αρχών». Αν η χρηματιστηριακή αξία του Coinbase φτάσει τελικά στα 100 δισ. δολάρια, όπως είναι ο στόχος της αρχικής δημόσιας εγγραφής του, η κεφαλαιοποίησή του θα είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Nasdaq.

Η συνεχής πορεία προς την ευρύτερη αποδοχή βρίσκεται πίσω από το άλμα 120% που έχει σημειώσει το bitcoin από τον Δεκέμβριο και μετά, όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα που εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο παρά την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ επενδυτών για τις υπερβολικές διακυμάνσεις τους και την αδυναμία χρήσης τους για πληρωμές. Το bitcoin, πρώτο και μεγαλύτερο από όλα τα κρυπτογραφημένα νομίσματα, έχει συνολική αξία άνω του 1 τρισ. δολαρίων μετά το ιλιγγιώδες άλμα κατά 800% που σημείωσε το περασμένο έτος. Σε ανοδική πορεία παρέμειναν, άλλωστε, και χθες τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. Το δεύτερο σε μέγεθος, το Ethereum, σημείωσε νέο ρεκόρ όπως και το Dogecoin. Η εισαγωγή του Coinbase στο χρηματιστήριο αναμένεται, πάντως, να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ συνεχίζει τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ όπως πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες που εκπονούν σχέδια δικών τους ψηφιακών νομισμάτων στην προσπάθειά τους να παρέμβουν σε μια αγορά που παραμένει αδιαφανής και χωρίς ρυθμίσεις. Η Τράπεζα έχει βέβαια προειδοποιήσει πως θα χρειαστούν χρόνια για την εκπόνησή του και τη διάθεσή του. Την ίδια στιγμή, όμως, δημόσια έρευνα που διεξήγαγε η ΕΚΤ κατέδειξε ότι για τους Ευρωπαίους οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα τους παρουσιάσει πρέπει πρωτίστως να διατηρεί τον χαρακτήρα της μυστικότητας που έχουν τα κρυπτογραφημένα νομίσματα. Προκύπτει συγκεκριμένα ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες εκφράζουν φόβους ότι θα χαθεί αυτό το καίριο χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων το οποίο θέτουν πρώτο σε προτεραιότητα. Παράλληλα, όμως, θέλουν το ψηφιακό ευρώ να είναι ασφαλές αλλά και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάχθηκαν, άλλωστε, υπέρ της θέσπισης ανώτατου ορίου ψηφιακών ευρώ που θα μπορεί να έχει κάθε πολίτης στην κατοχή του. Το ψηφιακό ευρώ θεωρητικά θα είναι ασφαλέστερο από έναν τραπεζικό λογαριασμό ή και από ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Ως εκ τούτου, το σχέδιο του ψηφιακού ευρώ έχει προκαλέσει ανησυχία στη γερμανική Bundesbank, που εκφράζει φόβους ότι σε περιόδους κρίσης οι καταθέτες θα μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε ψηφιακά ευρώ, αδειάζοντας τα ταμεία των τραπεζών και οδηγώντας σε κατάρρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή